TS Sergey Photo

Zastosowanie oleju z nasion maku

Poznaj właściwości oleju makowego

Olej makowy nie jest zbyt popularny. To ciekawe, ponieważ jego właściwości prozdrowotne są naprawdę imponujące. Stosuje się go zarówno doustnie, jak i zewnętrznie, np. na powierzchni skóry. Olej makowy jest surowcem wykorzystywanym zarówno w branży spożywczej, farmaceutycznej, jak i kosmetycznej. Skąd bierze się jego siła?

Wspomniany olej makowy zawiera w sobie witaminy: A, D, E, C, składniki mineralne: wapń, żelazo, miedź, mangan, magnez, fosfor, cynk, jak również nienasycone kwasy tłuszczowe. Z tego względu wykazuje bardzo zróżnicowane właściwości, które z powodzeniem można wykorzystać zarówno dla poprawy zdrowia, jak i urody.

Olej z nasion maku, spożywany w odpowiedniej ilości oraz regularności, wspiera szereg procesów zachodzących w ciele. Może przyczynić się do poprawy funkcjonowania układu krwionośnego, jak i kostnego. Olej z maku odciąża wątrobę, jest także doskonałym źródłem substancji o działaniu przeciwrodnikowym. Jednak to jego kosmetyczne właściwości interesują nas wyjątkowo mocno.

Wykorzystanie oleju makowego do pielęgnacji skóry

Olej z maku może być stosowany powierzchniowo, na skórę, w celu przyspieszenia procesu gojenia się ran, owrzodzeń i różnego typu podrażnień. Doskonale zmiękcza skórę, pozwalając jej się szybciej zregenerować. Przeciwdziała nadmiernemu rogowaceniu się skóry, pozostawiając ją w doskonałej kondycji. 

Olej makowy wykazuje właściwości ujędrniające, przez co można go zaliczyć do surowców kosmetycznych o działaniu anti-aging. Obecność przeciwutleniaczy, chroni skórę przed negatywnym działaniem czynników zewnętrznych, w tym wolnych rodników, które uszkadzają komórki, prowadząc do przedwczesnego starzenia się skóry.

Warto dodać olej makowy do kosmetyku DIY, zawierającego np. kwas hialuronowy oraz naturalny hydrolat różany lub oczarowy. W ten sposób można stworzyć jednorazowe serum o bardzo prostym i czytelnym składzie. Olej z maku sprawdzi się także jako dodatek do ulubionej maseczki, np. zawierającej głęboko oczyszczającą glinkę zieloną.

Olej makowy a pielęgnacja włosów

bosphaera-odzywka-w-kostce
Odżywka do włosów (w kostce) Bosphaera

Nie tylko skóra bardzo lubi działanie oleju z nasion maku. Także włosy potrzebują zawartych w nim składników. Dzięki bogactwu minerałów oraz witamin, olej makowy stanowi remedium na suche i zniszczone włosy. Doskonale sprawdza się podczas zabiegu olejowania włosów. Dociąża je, sprawia, że stają się lśniące oraz jedwabiście miękkie. 

Nic zatem dziwnego, że olej z maku wschodniego jest obecny także w kosmetykach naturalnych Bosphaera. Wczytując się w INCI naszej odżywki do włosów w kostce, już na czwartym miejscu w składzie można znaleźć oznaczenie Papaver Orientale Seed Oil. Nie bez przyczyny, że ta niepozorna odżywka zapewnia wielopłaszczyznowe korzyści, wpływające na ogólną poprawę kondycji włosów.

Próbowaliście już? Nasza kultowa odżywka do włosów w kostce jest już dostępna w sprzedaży on-line!

Share on facebook
Facebook
0