format artykułów bosphaera (5)

Wykorzystanie sosny w produkcji kosmetyków naturalnych

Kilka słów na temat sosny zwyczajnej

Sosnę zwyczajną można spotkać na niektórych obszarach Europy, Azji oraz Ameryki Północnej. Jej niezaprzeczalną przewagą jest możliwość całościowego wykorzystania. Przemysł medyczny oraz kosmetyczny korzysta z pąków, kory, pędów oraz igieł sosny. Każdy wyprodukowany surowiec wykazuje wówczas nieco inne właściwości. Majestatyczna sosna stanowi bogactwo takich substancji, jak choćby: garbniki, flawonoidy, związki terpenowe oraz witaminy.

Kosmetyczne właściwości substancji obecnych w sośnie zwyczajnej

bosphaera-hydrolat-sosnowySosnowy olejek eteryczny wspiera krążenie. Dzięki temu doskonale nadaje się do stosowania na cerze dojrzałej. Należy jednak pamiętać, aby sięgać po sprawdzone źródła tego surowca oraz zawsze stosować się do zaleceń zawartych na etykiecie produktu, gdyż w niektórych warunkach olejek może wykazywać właściwości toksyczne.

Flawonoidy, obecne w sośnie, są znanymi przeciwutleniaczami. To dzięki nim uszkodzone komórki, zwane wolnymi rodnikami, nie sieją spustoszenia w organizmie. Należy pamiętać o tym, że na ich negatywne działanie jesteśmy narażeni niemal nieustannie. Zanieczyszczone powietrze, przetworzone jedzenie, używki. To wszystko wiąże się z nieodwracalnym procesem utleniania zdrowych komórek. Niektóre witaminy obecne w sośnie, jak witamina C, także wykazują właściwości przeciwrodnikowe.

Garbniki działają przeciwzapalnie i odkażająco. Z tego względu stosowanie surowca kosmetycznego, bazującego na sośnie, zaleca się także osobom, które mają problem z trądzikiem oraz innymi wykwitami na skórze. Tak naprawdę każdemu zdarzy się raz na jakiś czas mały pryszcz. Wówczas można się go łatwo pozbyć, stosując hydrolat z igieł sosny. Nie ma potrzeby sięgać po mocniejsze środki.

Działanie popularnych surowców kosmetycznych z igieł sosny

Surowce kosmetyczne, stworzone na bazie igieł sosny, stają się w Polsce coraz bardziej popularne. Nic dziwnego, sosna wykazuje szereg bardzo zróżnicowanych właściwości. My skupimy się na tych stricte kosmetycznych. Pod lupę weźmiemy dwa najbardziej popularne surowce kosmetyczne: olejek sosnowy oraz hydrolat z igieł sosny.

Olejek sosnowy jest doskonały dla skóry – nie tylko na twarzy! Ponieważ łagodzi on bóle reumatyczne, rozgrzewa a dodatkowo wspomaga walkę z cellulitem, często jest stosowany do masażu. Olejek ten pięknie zmiękcza skórę, pozostawiając ją aksamitną w dotyku. Z uwagi na antyseptyczne i bakteriobójcze działanie olejku sosnowego, można stosować go punktowo na stany zapalne skóry. Rozcieńczony olejek sosnowy warto dodać do kąpieli, gdyż wówczas będzie działał na korzyść układu moczowego.

Hydrolat z igieł sosny Bosphaera polecany jest do pielęgnacji cery tłustej, trądzikowej i skłonnej także do innego rodzaju wyprysków. Wszystko dlatego, że reguluje on proces wydzielania sebum, jak również działa przeciwpotnie. Polecany jest także dla cery dojrzałej, z uwagi na swoje przeciwrodnikowe działanie. Hydrolat z igieł sosny doskonale równoważy pH skóry. Jest delikatny, nie ściąga i nie wysusza skóry, dlatego nadaje się do codziennego stosowania.

Pozakosmetyczne właściwości sosny

Sosna wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, a także wykrztuśne i odkażające. Dlatego napar, odwar i syrop z sosny można stosować wówczas, gdy boryka się z takimi objawami chorobowymi, jak: przeziębienie, nieżyt nosa, zapalenie zatok, ból gardła czy zapalenie oskrzeli. Ponieważ sosna dodatkowo działa rozkurczowo i moczopędnie, można ją stosować także w przypadku leczenia układu moczowo-płciowego.

Warto pamiętać, że chociaż nasze babcie były wprawione w ziołolecznictwie, obecnie wiele skutecznych i naturalnych preparatów jest dostępnych w aptekach. Są one przebadane, posiadają odpowiednie stężenia oraz zalecenia stosowania. Dlatego polecamy, by zamiast poszukiwać przepisów na domowy lek, zakupić już gotowy do użycia. Podobnie jest z kosmetykami. Z tego względu serdecznie zapraszamy do zakupów w naszym e-sklepie z naturalnymi kosmetykami.

Share on facebook
Facebook
0