format artykułów bosphaera (8)

Właściwości olejku różanego oraz jego zastosowanie

Olejek różany – produkt luksusowy

Różany zapach kojarzy się w dobrodziejstwem i wyrobem luksusowym – słusznie. Olejek różany należy do grupy najdroższych olejów zapachowych na świecie. Cena wynika ze skomplikowanego procesu tworzenia olejku różanego, w który włącza się ograniczona dostępność surowca oraz zaawansowane metody pozyskiwania. Tylko czy jest on wart swojej ceny? W artykule przedstawimy właściwości olejku różanego oraz jego najbardziej popularne zastosowanie w kosmetyce.

Proces pozyskiwania i działanie olejku różanego

Jak myślisz, ile ton płatków róży damasceńskiej należy użyć w celu pozyskania 1 kg olejku różanego? – Aż 5 ton. Między innymi z tego powodu otrzymany olejek jest drogi. Co więcej, różę damasceńską można spotkać na niektórych terenach Bułgarii i Francji. Nie rośnie ona wszędzie. Tymczasem zachód w tworzeniu tego surowca kosmetycznego jest uzasadniony licznymi właściwościami wspierającymi kondycję skóry i nie tylko.

Olejek różany to oczywiście cudowny dodatek do perfum. Jednak poza pięknym zapachem, który jest już wystarczającą zachętą do jego posiadania, wykazuje wiele innych cennych cech. Przede wszystkim skoncentrowany olej różany zawiera masę antyoksydantów, które pozwalają ochronić skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dodatkowo świetnie skórę nawilża, jak również działa przeciwzapalnie oraz antyseptycznie.

Olejek różany jest zatem polecany do stosowania nie tylko przez osoby z cerą suchą i dojrzałą, ale również z cerą problematyczną, ponieważ wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry. Olejek różany świetnie radzi sobie z łagodzeniem podrażnień, a dodatkowo przywraca skórze elastyczność i gładkość. Z uwagi na te właściwości, olejek różany wpisuje się na listę surowców o silnym działaniu anti-aging.

Olejek różany nie tylko na skórę

Poza tym, że olejek różany jest doskonałą bazą do tworzenia wysokiej jakości naturalnych kosmetyków pielęgnacyjnych oraz perfum, dodatkowo sprzyja zdrowiu. Z uwagi na swoje liczne pozytywne dla ciała i duszy właściwości, olejek różany odnajduje zastosowanie w: aromaterapii, masażu oraz kąpieli. Warto użyć go podczas przewlekłych i nieustępujących bólów głowy (np. migrenowych). Co więcej, jego zapach uspokaja a także daje ukojenie osobom z chorobą lokomocyjną.

Chociaż zapach róży nie jest orzeźwiający, a raczej duszący, naprawdę doskonale działa na układ nerwowy.
Potwierdzeniem tej tezy jest kolejna właściwość olejku różanego w postaci łagodzenia objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS). Pomaga się zrelaksować także w trakcie miesiączki. W tym zakresie wykazuje podobne działanie, co kojąca lawenda. Olejek różany to skoncentrowana forma tej rośliny, jednak nie tylko ona jest skuteczna w zakresie relaksacji.

Warto wiedzieć – W rozluźnieniu i zrównoważeniu ogólnego napięcia ciała oraz psychiki, pomagają wszelkiego rodzaju zabiegi SPA, które z powodzeniem można wykonać w domu. Używając naturalnej babeczki do kąpieli Bosphaera czy decydując się na masaż z wykorzystaniem peelingu cukrowego.

Share on facebook
Facebook
0