format artykułów bosphaera (10)

Właściwości hydrolatu z lawendy

Woda kwiatowa – podstawa pielęgnacji

O tym, że naturalna woda kwiatowa stanowi idealną podstawę codziennej pielęgnacji, pisaliśmy już wcześniej. Możesz zajrzeć do poprzedniego artykułu klikając TUTAJ. Tera natomiast skupimy się na zaletach stosowania lawendowej wody kwiatowej. Hydrolat to produkt uboczny procesu destylacji olejków eterycznych. W zależności od tego, jaki jest surowiec, hydrolat w różny sposób pachnie i także inaczej działa. Bazową właściwością każdego hydrolatu jest równoważenie pH skóry. Jednak lawendowa woda kwiatowa wykazuje także inne, bardzo przydatne działania.

Właściwości lawendowej wody kwiatowej

Naturalny hydrolat lawendowy Bosphaera wykazuje szereg właściwości przydatnych podczas pielęgnacji skóry. Poleca się go zwłaszcza osobom w okresie adolescencji (dojrzewania), jak również wszystkim tym, którzy zauważają u siebie problem nadmiernego wydzielania sebum przez skórę oraz występowania ropnych wykwitów.

Hydrolat lawendowy to doskonały surowiec kosmetyczny wykorzystywany w pielęgnacji skóry kobiet, jak również mężczyzn. Lawendowa woda kwiatowa wykazuje przydatne dla skóry właściwości bakteriostatyczne, gojące i ściągające. Dodatkowo zapach lawendy koi zmysły i jest polecany osobom, które prowadzą stresujące życie lub nie radzą sobie z napięciem.

Warto jest zastosować produkty z naturalną lawendą zaraz przed snem. Jej zapach jest kojący, łagodzący, uspokajający. Pozwala również złapać głębszy oddech w przypadku chorób górnych dróg oddechowych. Co ciekawe, kąpiel z olejkiem z lawendy lub opryskanie ciała hydrolatem lawendowym, daje ukojenie także podczas bolesnej miesiączki.

Hydrolat lawendowy zyskał tak liczne i zdumiewające właściwości dzięki zawartości pochodnych kwasu rozmarynowego, kwasu ursolowego, pikrosalwin oraz karnozolu.

Liczne zastosowania hydrolatu z lawendy

Naturalny hydrolat lawendowy może być stosowany bezpośrednio na skórę w stężeniu od 1 do 100%. Z tego względu można go swobodnie używać w tzw. kosmetykach DIY (do it yourself).

Tonik lub mgiełka – w czystej formie hydrolat lawendowy może być stosowany w charakterze toniku nakładanego na wacik kosmetyczny lub mgiełka, opryskiwana bezpośrednio na skórę. Zawsze przed użyciem hydrolatu należy dokładnie umyć twarz.

Dodatek do maseczki – hydrolat lawendowy użyty zamiast czystej wody, wzbogaca działanie maseczki. Zwłaszcza, gdy jest wymieszany z błotem lub glinką i działaniach antyseptycznych i głęboko oczyszczających. Taka maseczka polecana jest osobom z cerą tłustą/ mieszaną w kierunku tłustej/ problematyczną.

Wodna faza domowych kosmetyków – Polki uwielbiają być samodzielne w tworzeniu kosmetyków. Nie bez przyczyny hydrolat nazywany jest surowcem kosmetycznym, a nie kosmetykiem. Można go użyć, zamiast wody destylowanej, do stworzenia bogatej formy kremu, balsamu czy odżywki do włosów.

Wcierka do włosów tłustych i z problemami skórnymi – ponieważ hydrolat lawendowy wykazuje działanie ściągające, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze, warto wykorzystywać go do ścierek stosowanych na włosy oraz peelingów do skalpu. Tego typu produkty wcierane poprzez masaż, dodatkowo usprawniają krążenie krwi i przyczyniają się do poprawy kondycji włosów. Należy pamiętać, że hydrolatu lawendowego w tym celu nie powinny używać osoby ze skórą suchą.

Share on facebook
Facebook
0