Rosa-rubiginosa-or-rosa-mosqueta-hips-and-leaves

Róża rdzawa i jej kosmetyczne właściwości

Róża rdzawa – skarb na wyciągnięcie ręki

Róża rdzawa to roślina powszechnie występująca w Polsce. Często zdobi parki oraz miejskie osiedla. Ale czy znasz jej właściwości kosmetyczne? W poniższym artykule przytoczymy najciekawsze i podpowiemy, w których kosmetykach naturalnych, dostępnych w naszym sklepie, różę rdzawą można znaleźć.

Róża rdzawa – pochodzenie i pielęgnacja

Różę rdzawą (Rosa rubiginosa), możemy spotkać również pod nazwą róży muszkatołowej (Rosa moschata). Róża rdzawa posiada „europejskie korzenie”, chociaż obecnie można ją hodować wszędzie, gdzie ta jest w stanie przetrwać.

A gdzie róża rdzawa czuje się najlepiej? W umiarkowanie wilgotnej glebie o lekko kwaśnym odczynie, z dostępem do słońca. Przetrwa jednak również w suchej glebie i w półcieniu. Nie będziemy wówczas obserwować jej rozkwitu w pełnej świetności. Jest też coś, czego róża szczególnie nie lubi i mowa o podmokłych glebach o skrajnych odczynach: kwaśnych lub zasadowych.

Różę rdzawą możemy często podziwiać w miejskiej przestrzeni w naszym kraju. Jest ona mało wymagającą rośliną, która potrafi urosnąć nawet do dwóch metrów, stanowiąc nierzadko zamiennik standardowego żywopłotu.

Jakie składniki znajdują się w róży rdzawej?

Róża rdzawa zawiera całe bogactwo składników o działaniu wykorzystywanym w branży kosmetycznej. Nic zatem dziwnego, że jest tak popularnym surowcem. Warto zacząć od wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które stanowią podstawę pielęgnacji skóry, zwłaszcza problematycznej, np. atopowej czy z AZS.

Na uwagę zasługuje również kwas trans retinowy, będący absolutnym hitem pielęgnacyjnym. Kwas ten działa korzystnie zarówno na cerę młodą, jak i dojrzałą. Wykazuje szereg zaskakująco różnych właściwości; od złuszczenia, przez uelastycznienie i spłycenie zmarszczek, po kontrolę sebum.

W róży rdzawej można znaleźć również takie składniki, jak: taniny, flawonoidy oraz witaminę C. Obecność tychże wynika z przystosowania się róży do przetrwania w zróżnicowanym środowisku. Dzięki temu roślina ta nabyła zdolność wytwarzania wyżej przedstawionych substancji.

Pielęgnacyjne właściwości róży rdzawej

Róża rdzawa, z uwagi na wspomniane wcześniej składniki, wykazuje szereg korzystnych dla urody, właściwości. Przede wszystkim, obecność tanin, flawonoidów oraz witaminy C, oznacza działanie antyoksydacyjne. – Co to oznacza? Skuteczne zmiatanie wolnych rodników. Te najprościej można opisać jako uszkodzone cząsteczki, których celem jest niszczenie wszystkiego, co stanie im na drodze.

Z tego względu, że wolne rodniki mogą zaatakować praktycznie każdy rodzaj komórki, ochrona przeciwrodnikowa jest wyjątkowo istotna w kontekście zarówno zdrowia, jak i pielęgnacji. Różę rdzawą zawiera w swoim składzie nasz specjalistyczny mus do ciała. Ściślej mowa o oleju, który ma za zadanie opóźniać procesy starzenia się skóry, poprzez wsparcie jej poziom nawilżenia, działanie przeciwzapalnie oraz zwiększenie elastyczności skóry.

__

Zdjęcie wyróżniające: Pablo Martin-Ramos

Share on facebook
Facebook
0