Olejek eteryczny bergamotowy

11,99 

Opis

Olejek eteryczny z owoców drzewa bergamotowego wykazuje działanie antyseptyczne. Warto dodać kilka jego kropel do dyfuzora pary wodnej, gdy mierzymy się np. z infekcją górnych dróg oddechowych. 

Łagodzi napięcie a jednocześnie pozwala się skupić. Jego zapach pobudza umysł do działania, równoważy emocje, obniżając napięcie nerwowe. 

Jako surowiec kosmetyczny, sprawdza się w przypadku cery problematycznej. Należy jednak pamiętać, aby nigdy nie stosować go samodzielnie na skórze. Surowiec wymaga rozcieńczenia z olejem roślinnym lub innym neutralnym surowcem. 

Olejek eteryczny bergamotowy jest światłoczuły, dlatego nie należy stosować go na skórze, gdy w planach mamy jej ekspozycję na promienie słoneczne.

Składniki (INCI)

INCI: Citrus Aurantium Bergamia Fruit Oil, Limonene, Linalool, Citral, Citronellol, Bergaptene

Zastosowanie:

Używać rozcieńczony:

  • do aromatyzowania i odświeżania powietrza;
  • do odkażania pomieszczenia;
  • jako dodatek do kremów lub toników ponieważ rozjaśnia matową skórę, przebarwienia i piegi, a także pomaga zachować skórze jędrność, reguluje poziom wydzielania sebum, zapobiega powstawaniu zmarszczek i trądziku;
  • jako dodatek do szamponów i odżywek do włosów – niweluje powstawanie łupieżu i przetłuszczanie się włosów, jednocześnie sprawiając, że stają się mocniejsze i lśniące.

Jest fotouczulający – nie wolno go używać na skórę przed wyjściem na słońce.

Uwaga:

W formie nierozcieńczonej stosuje się go punktowo na ukąszenia i opryszczkę.

Nie można go stosować w czasie ciąży i karmienia piersią.

 

Dodatkowe informacje

Pojemność: 10 ml
0