tyler-mcrobert-Rn0rzGxPedM-unsplash

Poznaj właściwości oleju rycynowego

Olej rycynowy – surowiec o wielokierunkowym działaniu

Niewiele jest surowców o tak wszechstronnym działaniu, jak olej rycynowy. Ten gęsty żółtawy olej można stosować wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Sprawdza się jako naturalny sposób na zaparcia, jak również zapewnia piękny i zdrowy wygląd. W jaki sposób działa olej rycynowy? Warto mu się bliżej przyjrzeć.

Olej rycynowy (łac. Oleum Ricini, Oleum Palmae Christi) jest zwany również olejem rącznikowym. Wszystko dlatego, że jest wytwarzany z rośliny o nazwie – rącznik pospolity. Roślina ta występuje powszechnie w Polsce i jest jednoroczna. Podczas produkcji oleju rycynowego, należy wyciskać go na zimno, a następnie wygotować. Dzięki temu dochodzi do rozkładu rycyny, czyli związku, który działa toksycznie. W ten sposób przygotowany surowiec staje się bezpieczny w zalecanym użytkowaniu. Olej rycynowy znajduje swoje zastosowanie przemyśle spożywczym, chemicznym, kosmetycznym oraz medycznym.

Lecznicze działanie oleju rycynowego

Olej rącznikowy jest najczęściej kojarzony z naturalnym lekiem na zaparcia. Olej rycynowy, za pośrednictwem działania odpowiednich enzymów, przekształca się do postaci mydła sodowego i potasowego. Następnie prowadzi do podrażnienia błony śluzowej jelit, a w konsekwencji do pobudzenia ich perystaltyki oraz nagromadzenia wody, która zmiękcza zawartość jelit oraz powoduje efekt osmozy, prowadząc do przeczyszczenia.

To nie jedyne lecznicze zastosowanie oleju rycynowego. Dzięki niemu można także pozbyć się nieprzyjemnego bólu głowy, krzyża, mięśni czy stawów. Wystarczy przygotować okład z dodatkiem oleju rycynowego i przyłożyć go w bolące miejsce. Należy pamiętać, aby nie wykonywać tej czynności podczas miesiączki oraz karmienia piersią.

Zastosowanie oleju rycynowego w pielęgnacji

W pielęgnacji ciała i włosów, olej rycynowy odgrywa przede wszystkim rolę regeneracyjną i wzmacniającą. Potrafi jednak również zmywać brud czy leczyć zmiany trądzikowe. Z uwagi na swoją gęstą formułę, nie nadaje się do stosowania na większym obszarze skóry, bez wcześniejszego rozrobienia z innym olejem. Stosowany samodzielnie, olej rycynowy może wykazywać działanie komedogenne, a więc zapychające pory skórne.

Chcąc wykorzystać działanie oleju rycynowego podczas demakijażu OCM (Oil Cleansing Method), należy użyć 1/10 oleju rycynowego oraz (w zależności od skóry), 9/10 oleju z migdałów/ oleju jojoba/ z pestek malin lub winogron. Ten mały dodatek oleju rycynowego faktycznie sprzyja łatwiejszemu łączeniu się olejowej masy z brudem i makijażem. Dzięki temu całość jest dokładnie zebrana z twarzy. Po masażu należy użyć ręcznika, wcześniej zamoczonego w ciepłej wodzie, następnie delikatnie przetrzeć twarz. Efekty takiego demakijażu mogą się okazać zdumiewające.

Dla osób, które nie znoszą najlepiej OCM, polecamy zastosowanie wodnego delikatnego płynu do demakijażu Bosphaera.

Olej rycynowy doskonale sprawdza się w stosowaniu punktowym. Tutaj jego zastosowanie jest niezwykle szerokie. Może leczyć trądzik, gdyż wspomaga gojenie się zmian poprzez działanie antybakteryjne oraz zmiękczenie naskórka. Stosowany na rzęsy i brwi, może znacznie poprawić ich gęstość a także zmienić kolor na nieco ciemniejszy. Warto pamiętać, aby nie nakładać zbyt dużo oleju w okolicach oczu. Zawsze trzeba to robić z rozwagą, by nie spowodować niepotrzebnych podrażnień.

Chcąc nałożyć olej rycynowy na rzęsy, wystarczy użyć patyczka do czyszczenia uszu i dosłownie musnąć olejem końcówki rzęs. W przypadku brwi można nakładać olej nieco śmielej, stosując do tego palce. Ponieważ olej rycynowy jest gęsty i kleisty, nie powinien ściekać do oczu. To doskonały specyfik na problem brzydkich skórek oraz poprawę kondycji płytek paznokci. Można stosować go codziennie. Warto pamiętać, że olej rycynowy dość długo się wchłania, dlatego takie domowe SPA można odłożyć na wieczorną porę.

Olej rycynowy – na piękne i gęste włosy

Wiele Polek skarży się na problem cienkich i rozdwajających się włosów. Olej rycynowy wykazuje doskonałe właściwości regeneracyjne. Dodaje włosom połysku, sprawia, że stają się one mocniejsze. Przestają się kruszyć i rozdwajać. Należy jednak pamiętać, by czysty olej rycynowy stosować raczej na końcówki włosów, gdyż nakładany na ich całą długość, może je zbytnio obciążyć.

Aby uzyskać idealny efekt zdrowych, ale nie obciążonych włosów, warto sięgnąć po praktyczną odżywkę w kostce Bosphaera, która zawiera w swoim składzie idealne stężenie tego składnika. Stosowana regularnie, odżywka w widoczny sposób poprawia kondycję włosów. Wspiera ich szybki porost i zapewnia efekt błyszczącej tafli.

Share on facebook
Facebook
0