pierre-bamin--LdilhDx3sk-unsplash

Poznaj kosmetyczne zastosowanie ryżu

Ryż – nie tylko na talerzu

Ryż z pewnością jest Ci dobrze znany. Być może potrafisz nawet wymienić kilka jego odmian, jak również przedstawić czym się charakteryzują albo jak najlepiej je przyrządzić. Wiesz także, że ryż jest zdrowy i zwyczajnie warto go jeść. Jednak dzisiaj postanowiliśmy czymś Cię zaskoczyć i przedstawić kosmetyczne zastosowanie ryżu.

Sekret piękna Azjatek

Azjatki, w przeciwieństwie do kobiet żyjących w zachodniej części świata, od zawsze stawiały na pielęgnację. Dla nich nie tyle makijaż jest ważny, co właśnie zadbana skóra. Oczywiście współcześnie wiele Azjatek korzysta z dóbr zachodniej technologii, jednak ich rodzima kultura skupia się na pielęgnacji.

Azjatki dobrze jedzą i właściwie dbają o swoją skórę oraz włosy. Skupiają się na naturalnych surowcach, łącząc humektanty (składniki nawilżające) z olejami (składniki ochronne) oraz ekstraktami roślinnymi (składniki odżywiające skórę i włosy). Jednym z bazowych surowców wykorzystywanych w pielęgnacji azjatyckiej jest ryż.

Dlaczego właśnie ryż? Ponieważ zawiera szereg cennych właściwości – od nawilżenia, przez ochronę, po ujędrnienie. Ryż zapobiega nadmiernej utracie wody i to jest coś, na czym pielęgnacja azjatycka skupia się najbardziej. Dodatkowo ryż działa przeciwzapalnie, a więc chroni przed pojawieniem się „niespodzianek” na skórze. Dzięki zawartym antyoksydantom, ryż działa również przeciwrodnikowo. W konsekwencji sprawia, że skóra dłużej wygląda promiennie i młodo.

Co zawiera w sobie ryż?

Ryż w swoim składzie zawiera m.in.: witaminy z grupy B, minerały (magnez, cynk, fosfor, potas, wapń oraz żelazo. Ryż to także źródło antyoksydantów oraz tzw. NNKT (Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych). Są to tłuszcze egzogenne, które przede wszystkim chronią skórę, jak również wspierają procesy regeneracyjne.

Surowce kosmetyczne pozyskiwane z ryżu

Z ryżu można pozyskać szereg surowców kosmetycznych, m.in.: ryżowy proszek, bioferment, ekstrakt, olej z otrębów ryżowych, wodę ryżową (hydrolat/ tonik) czy ryżowe proteiny. To wszystko stanowi podstawowe narzędzia w dbaniu o piękno Azjatek.

Najpopularniejszym, bo najbogatszym w składniki aktywne surowcem, jest olej z otrębów ryżowych, który pozyskuje się poprzez tłoczenie kiełków oraz łusek ziaren ryżu. Zawiera on witaminę młodości (tokoferol, witamina E) oraz kwasy: oleinowy i linolowy. Dzięki temu olej ryżowy można nazwać kosmetykiem anti aging.

Wykazuje on właściwości zmiękczające skórę, jak również regenerujące, przeciwutleniające, wygładzające a nawet chroniące przed szkodliwym działaniem promieniowania ultrafioletowego. Zawarta w nim witamina E poprawia gospodarkę wodną w skórze, jak również wpływa na mikrocyrkulację.

Olej ryżowy nadaje się także do oczyszczania. W końcu działa też przeciwzapalnie. Nadaje się do stosowania zarówno na skórze, jak i włosach. Olej z otrąb ryżowych sprawia, że włosy stają się mocne, jedwabiście miękkie, jak również później siwieją. To właśnie z tego względu olej z otrąb ryżowych można spotkać w naszych naturalnych kosmetykach do pielęgnacji włosów, m.in.: w wielozadaniowym szamponie oraz ekspresowej odżywce do włosów.

Share on facebook
Facebook
0