julia-peretiatko-RPC4uZ801f8-unsplash

Poznaj kosmetyczne właściwości cytryny

Czy na pewno znasz i doceniasz cytrynę?

Cytryna. Kojarzymy ją głównie z kwaśnym smakiem, którym można urozmaicić niejedno danie. Zarówno wytrawne, jak i słodkie. Jednak ten owoc, którego mamy pod dostatkiem, zdecydowanie zasługuje na nieco więcej uwagi.

Obecnie najliczniejsze hodowle cytryn spotyka się w krajach z obszaru Morza Śródziemnego. Cytryny można spotkać także na obszarach Ameryki Północnej i Południowej. Nie ma problemu z dostępnością cytryny na terenie Polski. Można ją nabyć w atrakcyjnej cenie i dużej ilości. Stąd też warto poznać kilka domowych patentów kosmetycznych z wykorzystaniem cytryny.

Dla osób, które wolą sięgać po gotowe kosmetyki naturalne, także będziemy mieli kilka przyjemnych niespodzianek. Będą one dotyczyć oferty naszego sklepu Bosphaera. Jednak zanim do tego przejdziemy, porozmawiamy nieco o kosmetycznych właściwościach cytryny.

Kosmetyczne właściwości cytryny

Cytryna jest kwaśna a więc zapewne wiesz, że posiada ona niskie pH. Co to oznacza? Rozcieńczoną cytrynę można stosować w charakterze domowego toniku. Otóż większość produktów myjących wykazuje zasadowe pH. Z kolei skóra np. twarzy potrzebuje równowagi w tym zakresie. Dzięki niej znacznie rzadziej dochodzi do występowania skórnych problemów.

Doskonale świetnie radzi sobie z rozjaśnianiem skóry; z uwagi na obecność witaminy C, cytryna służy wybielaniu plam posłonecznych oraz piegów. Dokładnie oczyszcza i orzeźwia skórę, jak również wspiera syntezę kolagenu.

Dzięki temu w cudowny sposób wygładza zmarszczki, jak również pomaga zmierzyć się z cellulitem. Cytryna jest istnym remedium na rozszerzone pory – pięknie je ściąga. Co więcej, wspiera walkę z niedoskonałościami, również z trądzikiem.

Kosmetyki naturalne z cytryną

Nasze kosmetyki naturalne Bosphaera wytwarzane są z wielu cudownych surowców. Między innymi bogactwem właściwości, z jakich korzystamy w naszych recepturach, poszczycić się może właśnie cytryna.

Przede wszystkim oferujemy skoncentrowany naturalny olejek eteryczny cytrynowy, który wspomaga walkę z drobnoustrojami, jak również wykazuje właściwości energetyzujące i antydepresyjne. W zależności od tego, jak go wykorzystasz, będzie działał inaczej. Możesz dodać kilka kropel do dyfuzora.

Bez problemu użyjesz go także w kosmetykach DIY, np. własnoręcznie zrobionym mydle czy dezodorancie. Polecamy stosować olejek głównie w przypadku cery tłustej, dojrzałej oraz trądzikowej. Wszystko dlatego, że usuwa on nadmiar sebum oraz działa bakteriobójczo. Jest także doskonały w pielęgnacji paznokci oraz skórek, które regeneruje oraz odżywia.

Cytrynowy olejek eteryczny obecny jest również w naszym naturalnym dezodorancie w sprayu. To właśnie ten surowiec zapewnia produktowi wspaniały orzeźwiający zapach oraz długotrwałe uczucie świeżości skóry.

Kolejnym surowcem kosmetycznym, który zasługuje na objęcie uwagą, jest hydrolat ze skórki cytryny. Produkt jest wytwarzany w Polsce – od A do Z mamy kontrolę nad jego formułą. Hydrolat doskonale sprawdzi się w kwestii równoważenia pH skóry, jak również zadba o piękne włosy, gdy zastosujesz go jako wcierkę do skóry głowy.

Hydrolat ze skórki cytryny zawiera witaminę C, pektynę oraz rutynę, dzięki czemu wspiera walkę z wolnymi rodnikami oraz sprzyja pięknemu kolorytowi skóry. Sprzyja większości typom skóry, z naciskiem na tłustą i mieszaną (z uwagi na właściwości ściągające i regulujące produkcję sebum).

Share on facebook
Facebook
0