format artykułów bosphaera (8)

Poznaj działanie werbeny cytrynowej

Gdzie występuje werbena cytrynowa?

Werbena cytrynowa jest rośliną, którą można spotkać głównie na terenach Argentyny. Znana jest także pod nazwą lippi trójlistnej. To właśnie w Ameryce Południowej werbena cytrynowa od lat jest stosowana w ziołolecznictwie. W XVII wieku trafiła do Europy, gdzie jej działanie spotkało się z ogromnym uznaniem. Mimo wszystko w Polsce werbena nie była dość popularna. Do czasu, aż na nowo zachwyciliśmy się naturalnymi surowcami i zapragnęliśmy je odkrywać.

Składniki aktywne i zastosowanie werbeny cytrynowej

Hydrolat z werbeny cytrynowejWerbena cytrynowa nie należy do najtańszych surowców. Jej zbiory są zależne od sezonu, a jakość zawartych w niej składników aktywnych pozostaje ściśle związana z restrykcyjnym stosowaniem się do procedury uprawy i zbiorów tej rośliny. Werbena przeżywa swoją świetność w okresie wczesnowiosennym. Wówczas skład zawartych w niej olejów osiąga najwyższe stężenie antyoksydantów: nerolu, cytralu i werbaskozydu.

W werbenie można znaleźć także inne składniki aktywne, takie, jak: limonen, mircen czy geraniol. Z tego względu roślina wykazuje szereg właściwości, które mogą mieć swoje zastosowanie w branży spożywczej, farmaceutycznej oraz kosmetycznej. Werbena cytrynowa działa antybakteryjnie, relaksująco, kojąco, przeciwzapalnie oraz przeciwrodnikowo.

Za pomocą różnych metod przetwarzania rośliny, otrzymuje się surowce kosmetyczne o wielu zastosowaniach. Poprzez destylację parą wodną otrzymuje się hydrolat z werbeny cytrynowej, który doskonale nadaje się do pielęgnacji cery normalnej, mieszanej, tłustej i problematycznej. Doskonale sprawdzi się także w dbaniu o skórę atopową, gdyż dodatkowo wykazuje właściwości kojące.

Postaw na relaks i ukojenie z werbeną

Wczytując się w skład ziołowych herbatek uspokajających, z dużym prawdopodobieństwem można znaleźć werbenę cytrynową. Nic dziwnego, to właśnie w liściach tej rośliny znajduje się werbenalina o działaniu kojącym, uspokajającym i ułatwiającym zasypianie.

Herbatki na bazie werbeny cytrynowej powinny pić osoby, które przebywają w permanentnym stresie, jak również czują chwilowe spięcie. To także doskonały napój do picia w trakcie bolesnej miesiączki. Werbena pita wieczorem koi zmysły, pozwala się wyciszyć i przygotować organizm do regenerującego snu.

Werbena na problemy skórne

Wspomniany wcześniej cytral, obecny w składzie werbeny cytrynowej, działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo oraz przeciwpasożytniczo. Hamuje rozwój gronkowca złocistego i łagodzi stany zapalne, typowe np. dla osób borykających się z trądzikiem. Cytral odpowiada także za przepiękny, orzeźwiający zapach werbeny.

Warto jest stosować kosmetyki zawierające werbenę także w przypadku łojotokowego zapalenia skóry, gdzie działanie przeciwzapalne jest tak samo ważne, jak działanie kojąco-nawilżające. Werbena nie podrażnia, zwłaszcza w delikatnej postaci naturalnego hydrolatu, który można stosować zarówno jako tonik, jak i mgiełkę.

Właściwości olejków eterycznych z werbeny cytrynowej

Olejki eteryczne z werbeny cytrynowej często są wykorzystywane do produkcji perfum. Połączenie aromatu ziół z zapachem cytrusowym jest niepowtarzalne i niezwykle intrygujące. Poza walorami zapachowymi, olejki te wykazują również działanie rozluźniające i są stosowane w aromaterapii.

Zapach werbeny wykorzystywany jest także do produkcji saszetek zapachowych umieszczanych w szafie oraz do tworzenia “ziołowych poduszek”, które ułatwiają zasypianie oraz są polecane w trakcie borykania się z infekcją. W medycynie niekonwencjonalnej stosuje się je również dla poprawy stanu ducha, relaksu i rozluźnienia.

Share on facebook
Facebook
0