mathilde-langevin-4yy8Dw_OILw-unsplash

Pochodzenie i zastosowanie kwasu sorbowego

Konserwanty w kosmetykach naturalnych

Konserwanty są w kosmetykach niezbędne. Dzięki nim użytkowanie produktów pielęgnacyjnych jest bezpieczniejsze i przyjemniejsze. Nie trzeba ich trzymać w lodówce, można bez problemu zużyć kosmetyk do końca. Należy jednak zwrócić uwagę na rodzaj i jakość konserwantów. Dzisiaj przyglądamy się konserwantowi: Sorbic Acid.

Kwas sorbowy, czyli co?

Kwas sorbowy (Sorbic Acid) należy do związków organicznych i jest nienasyconym kwasem karboksylowym. Jako surowiec kosmetyczny występuje w formie białego proszku. Naturalnie pozyskiwany jest z owoców jarzębiny, jednak obecnie popularny jest jego syntetyczny odpowiednik, który także ma wegański skład.

Sorbic Acid to konserwant bezpieczny dla fauny i flory. Nie odnotowano bowiem, aby wywierał negatywny wpływ na środowisko naturalne. Z tego względu jest popularny w kosmetykach naturalnych, gdzie istotny jest nie tylko czysty skład, ale także aspekty etyczne.

Co robi kwas sorbowy? Przede wszystkim, jak każdy konserwant, chroni kosmetyk przed kontaktem z grzybami i bakteriami. Aby działać, konserwant ten wymaga określonego pH. Dlatego ważne jest zachowanie odpowiednich warunków podczas tworzenia każdej kosmetycznej receptury z użyciem kwasu sorbowego.

Dlaczego obecność konserwantów jest ważna?

Podczas użycia kosmetyku nie myślimy o wielu rzeczach, które mogą wpływać na jego działanie. Np. często sięgamy po produkt poprzez dotyk palcem. Za każdym razem, gdy to robimy, wprowadzamy do kosmetyku drobnoustroje. Konserwant chroni zarówno stabilność receptury kosmetyku, jak i nasze zdrowie oraz bezpieczeństwo.

Dodatkowo zdarza się nam nie dokręcić użytego produktu albo zostawić go w warunkach, które odbiegają od zaleceń na etykiecie. Tutaj warto zwrócić uwagę, że w przypadku kosmetyków zawierających witaminę C lub retinol, warunki przechowywania kosmetyku są szczególnie istotne. Warto więc wyrobić sobie nawyk zamykania kosmetyku i odkładania go we właściwe miejsce.

Należy również unikać sytuacji, w których kilka osób dotyka zawartości tego samego kosmetyku. Chociaż zdecydowanie takie działanie nie jest rekomendowane, zdajemy sobie sprawę, że ma miejsce w wielu domach. Konserwanty przeciwdziałają negatywnym skutkom każdego z tego typu zwyczajów.

Co ciekawe, w łazience, gdzie głównie przechowujemy produkty pielęgnacyjne, znajduje się mnóstwo patogenów. Wszystko to za sprawą wilgoci w tym pomieszczeniu. Bakterie i grzyby “uwielbiają” wilgotne środowisko i to w nim rozwijają się najchętniej, tworząc kolonie drobnoustrojów. Konserwanty również zabezpieczają przed ich negatywnym działaniem.

Czy kwas sorbowy jest bezpieczny?

Warto pamiętać, że każdy kosmetyk przechodzi odpowiednie testy, zanim trafi do sprzedaży. Istnieje spora różnica między użyciem kosmetyku a czystego surowca kosmetycznego. Każda receptura kosmetyczna jest tworzona w oparciu o ściśle określone standardy i proporcje użycia każdego składnika. Pod uwagę bierze się również potencjalne reakcje między poszczególnymi składnikami.

Co do reakcji na skórze, sorbic acid nie działa komedogennie dlatego nie zapycha porów. Jednak z uwagi na fakt, że w większym stężeniu może ją podrażnić, używany jest w niewielkich ilościach, często w towarzystwie innych konserwantów. Warto pamiętać, aby przed użyciem każdego produktu pielęgnacyjnego, wykonać test alergiczny.

Obrazek wyróżniający Mathilde Langevin on Unsplash

Share on facebook
Facebook
0