2

Olej winogronowy w kosmetykach – co daje?

Olej z nasion winogron – powszechny i cenny

Olej z winogron to obecnie jeden z powszechniej występujących surowców. Z tego względu jest stosunkowo tani, chociaż jego właściwości nie odbiegają od droższych olejów. Można wręcz zaryzykować tezę, że olej z winogron jest jednym ze zdrowszych tego typu produktów – cennych zarówno w finezyjnej kuchni, jak i w naturalnej pielęgnacji ciała i włosów.

Olej z nasion winogron (Vitis vinifera) obecnie można pozyskać niemal wszędzie. Sekret jego cennych właściwości tkwi głównie w metodzie wytwarzania – poprzez tłoczenie na zimno. Ponieważ surowiec ten jest nam znany od wielu lat, (pierwsze wzmianki o stosowania nasion i owoców winogron w kuchni, jak i kosmetyce datuje się na 2.400 r. p.n.), mamy dostęp do wielu ciekawych publikacji naukowych dotyczących jego działania.

Olej winogronowy – badania

Baydar, N.G. & Akkurt, M. (2001) przebadali składy niektórych olejów roślinnych pozyskanych z 18 odmian winogron. Naukowcy zaobserwowali, że nasiona winogrona bogate są w kwas oleinowy (17,8 – 26,5%) i linolowy (60,1-70,1%). To bardzo cenna informacja, stanowiąca podłoże nowych badań, które przyniosły zaskakujące efekty.

Właściwości naprawcze oleju z winogron

Wspomnieliśmy już, że olej z winogron zawiera kwasy tłuszczowe: EFA oraz LA. Teraz warto dodać, że nie są one syntetyzowane przez organizm, a jednak odgrywają istotną funkcję w procesach naprawczych skóry. Z tego względu należy dostarczyć ich z zewnątrz.

Kwasy tłuszczowe EFA oraz LA są stosowane w kosmetyce, ponieważ ich aplikacja uelastycznia skórę, nadając jej młody i piękny wygląd. W przypadku, gdy podaż tych surowców nie jest wystarczająca, dochodzi do pogorszenia kondycji skóry, co objawia się m.in: zgrubieniem naskórka, nieregularnością warstwy podstawnej skóry oraz jej przerostem gęściejszą warstwą rogową.

Właśnie dlatego manufaktura Bosphaera stosuje olej z pestek winogron w wielu naturalnych produktach pielęgnacyjnych. Można go znaleźć m.in. w kremie przeciwzmarszczkowym, babeczce do kąpieli, mydle w kostce oraz w formie babeczki, jak również w kultowym już maśle do ciała o działaniu nawilżająco-regenerującym.

Działanie przeciwbakteryjne oleju z winogron

Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi przez doktora Palmę, M. w 1999 roku, można stwierdzić, że kwasy tłuszczowe zawarte w nasionach winogron, wykazują działanie przeciwbakteryjne. Dlatego olej winogronowy zalecany jest w przypadku pielęgnacji o działaniu antyseptycznym i oczyszczającym.

Takie właściwości doskonale sprawdzają się w pielęgnacji cery problematycznej (trądzikowej), jak również w dbaniu o stopy, które nieustannie są narażone na infekcje bakteryjne i grzybicze. Częste pobyty na siłowni, pływalni czy wyjazdy w ciepłe kraje, są wskazaniem do stosowania preparatów zawierających olej z nasion winogron. Dodatkowo polifenole, również zawarte w oleju z winogron, przyczyniają się do hamowania negatywnego działania wolnych rodników, wykazują działanie przeciwpodrażniające.

Literatura:

Baydar, N.G. & Akkurt, M. Oil Content and oil Quality Properties of Some grape Seeds. Turk J Agric For, 2001; 25: 163-168.

Conti A., Rogers, J., Verdejo, P., Harding, L.R., Rawlings. A.V. Seasonal influences on stratum corneum ceramide 1 fatty acids and the influence of topical essential fatty acids. J Cosmet Sci, 1995; 18: 1-12 (ref.1735).

Share on facebook
Facebook
0