2

Olej jojoba – zatrzymaj czas

Podstawą zdrowego wyglądu skóry, jest odpowiednie nawilżenie. Obecnie możemy korzystać z dobrodziejstw natury dostępnych niemal na całym świecie. Dzięki temu, produkujemy w Polsce kosmetyki z najcenniejszych surowców. Niezwykle ważną rolę w nawilżeniu skóry pełnią oleje. Właśnie dlatego stanowią one bazę większości naszych produktów.

Dzięki coraz większym możliwościom w przeprowadzaniu dokładnych badań odnośnie właściwości określonych surowców, o olejach wiemy coraz więcej. Zdajemy sobie sprawę również z tego, że wiele z nich różni się między sobą. Stąd niektóre oleje i masła sprawdzą się w pielęgnacji twarzy, inne będą doskonałe do nawilżenia stóp i suchych łokci, a jeszcze inne odżywią włosy.

Pośród wszystkich olejów, znajduje się jeden zupełnie niezwykły. Olej uzyskiwany z ziaren drzewiastego, wiecznie zielonego, pustynnego krzewu, pochodzącego z amerykańskiej pustyni Sonora. To jeden z nielicznych olejów roślinnych, który w ponad 97% składa się z układu płynnych estrów woskowych, połączonych z tokoferolami, wolnymi sterolami i innymi składnikami niezmydlającymi. Mowa o oleju jojoba.

Olej inny, niż wszystkie – jojoba

Olej jojoba wykazuje właściwości emoliencyjne i nawilżające. Jojoba, podobnie jak inne estry woskowe, przeciwstawia się hydrolizie i utlenianiu, dając skuteczniejszą, nieokluzyjną kontrolę nawilżenia oraz fotoprotekcję zewnętrznych powierzchni skóry, włosów oraz oczu.

Dzięki wysokiej stabilności oksydacyjnej, olej jojoba należy do czołówki surowców tłuszczowych stosowanych w kosmetykach. Jeszcze przed badaniami, które dzisiaj dają nam obszerną wiedzę na temat tego składnika, Indianie przypisywali jojobie atrybut „mistycznej” mocy.

Prawdziwe zainteresowanie właściwościami oleju jojoba, przyszło z czasem, gdy wzrosła ogólna świadomość dotycząca wagi surowców naturalnych. Wówczas też zaczęto rygorystycznie podchodzić do kwestii ochrony określonych gatunków roślin i zwierząt. Na listę chronionych wpisano wieloryba, którego olbrot – mieszanina długołańcuchowych estrów, był bardzo drogocenny w kosmetyce, ze względu na swoją funkcjonalność.

Niedługo później okazało się, że olej jojoba nie tylko może zastąpić olbrot wielorybi, lecz jest od niego o wiele lepszy. Po tej informacji, zaczęto się przyglądać olejowi jojoba ze szczególną uwagą i fascynacją.

Właściwości antyoksydacyjne

Olej jojoba, podobnie jak inne tłuszcze roślinne, zawiera tokoferole, wykazujące właściwości przeciwrodnikowe. Okazuje się jednak, że olej jojoba jest bezkonkurencyjny w kwestii ochrony komórek przed procesem oksydacji. Właśnie dlatego można pokusić się o stwierdzenie, że stosowanie naturalnych kosmetyków z dużym stężeniem tego oleju, zatrzymuje czas.

Z uwagi na swoją stabilność oksydatywną i termiczną, olej jojoba nie stanowi pożywki dla rozwoju
mikroorganizmów, przez co zmniejsza zależność kosmetyku od konserwantów i stabilizatorów. Drogie kremy 50+ z silikonami? Zapomnij o nich. Nasze serum witaminowe z dodatkiem oleju jojoba, odżywi Twoją skórę, z kolei krem liftingująco-nawilżający, pogłębi działanie serum, dając kompleksowe, wielogodzinne nawilżenie.

Jeśli chcesz, możesz także nabyć sam surowiec w postaci oleju jojoba i dodawać do go maseczek z glinki lub stosować w inny sposób. Olej jojoba sprawdzi się zarówno w pielęgnacji skóry twarzy, jak i całego ciała. Jest także doskonały dla włosów. Wszystko dzięki jego umiejętności mieszania się z naturalnym sebum oraz szybkiej absorpcji przez skórę, bez zapychania porów.

Olej jojoba wyjątkowo nawilża, a jednocześnie nie pozostawia tłustych śladów. Dlatego mówi się, że zapewnia „suche natłuszczenie”. Dodatkowo dostaje się poprzez dyfuzję w przestrzenie międzykomórkowe warstwy rogowej, gdzie zmiękcza dogłębnie osadzone tkanki. To zdecydowanie wyjątkowy olej. Zawsze warto mieć go w swojej łazience.

 

Bibliografia:
Orkin, M., H.I. Maibach, and M.V. Dahl, Dermatology 1991
Personal Care Products Now lnclude Biologically Active Cosmetics, lnternational News on Fats, Oils, and Related Materials, 1(6), June 1990.
Purcell, H., Natural Jojoba Versus Dryness and Free Radicals, Cosmetics and Toiletries Manufacture Worldwide, Aston Publishing Group, Herdfordshire, U.K., 1993.
Purcell, H., Natural Jojoba’s Moisture Control and Oxidative Stability Took Millions of Years to Perfect. Cosmetics and Toiletries Manufacture Worldwide, Aston Publishing Group, Herdfordshire, U.K., in press.
Reinhardt, J.G. and J. H. Brown, Jojoba in Cosmetics, Eighth International Conference on Jojoba and Its Uses, Asuncion, Paraguay, 1990.
Ricks, D.J., Functional Natural Oils, Cosmetics & Toiletries, Vol. 106, Feb. 1991,
Share on facebook
Facebook
0