hydrolat neroli z gorzkiej pomaranczy

Neroli – tajemniczy olejek z drzewa pomarańczy

Jak pachnie kwiat neroli?

Pod tajemniczą nazwą “Neroli” kryje się po prostu ekstrakt z kwiatu gorzkiej pomarańczy (Citrus aurantium), którą kiedyś można było spotkać w niektórych częściach Azji oraz w krajach basenu morza Śródziemnego. Obecnie surowiec ten pozyskuje się we Francji, Hiszpanii, Włoszech oraz na wyspie Haiti, poprzez ręczne zebranie młodych pączków i poddanie ich procesowi destylacji z parą wodną.

Neroli pachnie bardzo charakterystycznie. Niektórzy porównują ten aromat do połączenia zapachu cytrusów z zapachem kwiatów. Zapach neroli nie kojarzy się jednak w żaden sposób z kwasowością, jaką kojarzymy np. wąchając cytrynę. Aromat jednak bardziej zmierza w kierunku goryczki i nuty kwiatowej. Być może dlatego jest on tak niepowtarzalny.

Co oznacza nazwa “Neroli” i skąd się wzięła? Prawdopodobnie właśnie przez ten niepowtarzalny zapach, surowiec pozyskiwany z kwiatów gorzkiej pomarańczy postanowiono jakoś szczególnie nazwać. Dlatego nazwano go tak samo, jak miejscowość, z której pochodzi. Społeczność Neroli życzyła sobie takiego reprezentanta.

Hydrolat neroli – właściwości

Hydrolat neroli Bosphaera
Hydrolat Neroli Bosphaera

Hydrolat z kwiatu gorzkiej pomarańczy (neroli) powstaje w wyniku destylacji parą wodną kwiatów pomarańczy. To wyjątkowy surowiec kosmetyczny. Swoim charakterystycznym, cytrusowym zapachem, koi zmysły, działa uspokajająco i relaksuje.

Doskonale nadaje się do walki z trądzikiem. Hydrolat neroli Bosphaera wykazuje bowiem działanie bakterio- i grzybostatyczne, w lekkim stopniu działa ściągająco i zwęża pory. Dodatkowo nawilża skórę oraz wspomaga jej gojenie. Dzięki wspieraniu funkcji naczyń krwionośnych, hydrolat neroli zapewnia odpowiednie odżywienie skóry.

Woda z kwiatów gorzkiej pomarańczy chroni zawarte w skórze komórki kolagenu i elastyny przed rozpadem. Przez to można powiedzieć, że wykazuje ona silne działanie anti-aging, mające na celu wygładzenie skóry oraz zachowanie jej elastyczności.

Olejek neroli – cenny i wyjątkowy

Olejek neroli jest jednym z najcenniejszych surowców kosmetycznych stosowanych w pielęgnacji skóry. Często stosowany jest także w produkcji perfum. Dodaje wyjątkowej nuty zapachowej, sprawia, że perfumy pachną unikatowo, jakbyśmy nigdy wcześniej się z nimi nie zetknęli. Z ciekawostki możemy dodać, że olejek Neroli można znaleźć w perfumach takich marek, jak: Chanel, Armani, Dior czy Calvin Klein.

Stosowany w pielęgnacji, także wykazuje wiele dobroczynnych właściwości, które sprawiają, że pojawia się w coraz większej ilości dobrej jakości kosmetyków. Olejek neroli przede wszystkim opóźnia proces starzenia się skóry, a więc działa ani-aging. Dodatkowo zapobiega pękaniu drobnych naczyń krwionośnych. Jest również skuteczny w pielęgnacji niemal każdego typu cery: od suchej, do tłustej i trądzikowej.

Z uwagi na swoje cytrusowe pochodzenie, olejek neroli może uczulać niektóre osoby. Okazuje się jednak, że jest znacznie delikatniejszy od olejku z pomarańczy, grejpfruta czy cytryny. Posiada mnóstwo antyoksydantów, które działają przeciwrodnikowo, a więc odżywiają skórę i chronią ją przed negatywnym działaniem z zewnątrz.

Share on facebook
Facebook
0