1

Na co pomaga masło shea?

Masło shea to bardzo popularna baza wielu kosmetyków, jak również samodzielnie stosowany surowiec. Dzięki swojemu składowi chemicznemu, wykazuje działanie: nawilżające, łagodzące, kondycjonujące, przeciwzapalne, fotoochronne, przeciwbakteryjne, oczyszczające, antyseptyczne. Z tego względu masło shea stanowi doskonałą bazę do kosmetyków stosowanych na całym ciele, łącznie z włosami. Jakie jest pochodzenie tego surowca?

Okazuje się, że produkcja masła shea nie jest wcale łatwa ani tania. Drzewo Shea rodzi owoce dopiero w wieku 20 lat. Można je spotkać wzdłuż wybrzeża zachodniej Afryki i Sudanu. Roślina ta preferuje suchą, próchniczą i piaszczystą glebę lecz toleruje również glebę kamienistą i gliniastą. Rozrośnięty system korzeniowy zapewnia drzewu przetrwanie podczas pory suchej. Pojawiające się na drzewie kwiaty żyją tylko dwa miesiące, po czym więdną.

Z powyżej opisanych względów, nie każdy pragnie żyć z produkcji masła shea. Zwłaszcza, że oczekiwanie na owoce wymagającej rośliny to nie koniec utrudnień. Masło wydobywa się rzemieślniczą metodą przez macerację olejem sojowym (Glycine soja).

Skład i działanie masła shea

Masło shea jest ekstraktem olejowym. Między innymi dlatego wykazuje zróżnicowane właściwości. Sam owoc shea zawiera 45-55% tłuszczu złożonego głównie z kwasu palmitynowego (C16:0) 5- 9%, stearynowego (C18:0) 30-40%, oleinowego (C18:1) 45-50% i linolowego (C18:2) 4-5% (Bernardini, E., 1986).

Frakcja niezmydlająca składa się z alkoholu triterpenowego oraz butyrospermolu (15-25%). Innymi substancjami aktywnymi są α-amyrina (40-50%), ß-amyrina (5-10%) i lupeol (10-20%). Masło shea zawiera także tokoferole (witamina E0 (100-150 ppm) (Alander, J. & Andersson, A-C, 2002).

Dzięki wysokiej zawartości triglicerydów i frakcji niezmydlającej się, masło shea jest niezwykle cenionym surowcem kosmetycznym służącym do pielęgnacji dłoni, twarzy i ciała. Daje wyraźne uczucie wygładzenia, odżywia oraz pozostawia na skórze/ włosach ochronny film. Masło shea, dzięki zawartości triglicerydów i frakcji niezmydlającej się, jest doskonałym emolientem zarówno dla skóry jak i włosów (Alander, J. & Andersson A-C, 2002).

Witamina E występująca w maśle shea, jest silnym antyoksydantem. Oznacza to, że działa przeciwrodnikowo. Chroni przed procesem przedwczesnego starzenia się skóry, jak również stanowi zabezpieczenie przed negatywnym działaniem zewnętrznych czynników, np. środowiskowych.

Masło shea wykazuje także silną naturalną zdolność do ochrony przed promieniowaniem UV w zakresie długości fal 250-300 nm. Wartości ochrony przeciwsłonecznej (SPF) wynoszą 2 dla produktu ciekłego i 4 dla stałego (Alander, J. & Andersson A-C, 2002).

Masło shea – baza kosmetyków i samodzielny surowiec

W kosmetykach Bosphaera stosujemy masło shea. Jest ono doskonałą bazą do tworzenia naturalnych babeczek do kąpieli, puszystych masełek i mydeł. Wiemy jednak, że samo nierafinowane i bezwonne masło shea także warto mieć w swojej łazience. Chociaż nie każdy przepada za stosunkowo twardą konsystencją i tendencją do pojawienia się grudek podczas smarowania na skórze.

Faktycznie, nasze ręcznie wyrabiane masła do ciała posiadają delikatną, puszystą i szybko wchłaniającą się konsystencję. Dodatkowo pięknie pachną, dlatego jeśli ktoś nie lubi używać niepraktycznych surowców, może spokojnie sięgnąć po nasze produkty z świadomością, że jest w nich na tyle dużo samego masła shea, że z pewnością odczuje się jego działanie na swojej skórze.

Receptury czerpiemy z natury. Dobieramy najlepsze surowce, które wykazują szereg pozytywnych działań dla skóry. Takie jest właśnie masło shea. Dzięki tradycyjnym metodom wyrabiania kosmetyków, używane przez nas surowce zachowują pożądane właściwości. Sięgając po nasze produkty, uzyskuje się kompromis między naturalnym składem, a praktycznym i przyjemnym użytkowaniem.

Share on facebook
Facebook
0