tansy-2670273_1920

Magia polskich ziół – Wrotycz

Wrotycz – podstawowe informacje

Wrotycz pospolity (łac. Tanacetum vulgare), zwany także mlecznicą, występuje na terenach Europy, Syberii oraz na niektórych obszarach północnej i środkowej Azji. Roślinę tą charakteryzuje szeroki zakres optimum, w którym bez problemu się rozwija, osiągając nawet 1,5 metra wysokości. Wrotycz posiada ciemnozielone liście, oraz drobne kwiatostany układające się w kształt koszyczka. Płatki kwiatów mają kolor żółtawy, czasem wpadający nawet w pomarańcz.

Mlecznica jest często spotykana w Polsce. Posiada również bogatą historię, jeśli chodzi o jej zastosowanie. W medycynie ludowej wykorzystywano wrotycz także doustnie, jednak z obecnie dostępnych badań wiemy, że nie było to właściwe zastosowanie. Chociaż roślina ta mogła pomagać na różnego rodzaju problemy, zdecydowanie nie należy jej spożywać.

Wrotycz posiada w swoim składzie tujon, który jest trucizną. Mimo to roślina ta jest bardzo przydatna. To właśnie za sprawą obecności tujonu, wrotycz można stosować jako naturalny preparat na pasożyty, w tym: wszy i świerzbowce czy nużeńce. Dodatkowo mlecznica wykazuje cenne właściwości dla wyglądu skóry. Co takiego można osiągnąć stosując preparaty na bazie wrotyczu?

Pielęgnacyjne właściwości wrotyczu

Hydrolat z wrotyczu Bosphaera
Hydrolat z wrotyczu Bosphaera

Okazuje się, że wrotycz wykazuje właściwości: przeciwpasożytnicze, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne (za sprawą takich substancji, jak: aksylaryna oraz partenolid). Wrotycz doskonale sprawdza się w leczeniu opryszczki. Może także ukoić inny stany zapalne skóry.

Dodatkowo z zapachu wrotycz przypomina kamforę, dzięki czemu można go wykorzystać również w walce z niektórymi insektami. Aromat mlecznicy bardzo nie odpowiada mrówkom, komarom, molom czy kleszczom, stąd warto zabrać preparaty z wrotyczem na mazurski wypoczynek lub po prostu użyć go w ogrodzie podczas rodzinnego spotkania na świeżym powietrzu.

Z ciekawszych składników, wrotycz zawiera olejki eteryczne, kwasy organiczne, składniki mineralne: potas, flawonoidy, monoterpenoidy oraz gorycze. Nie trudno więc wywnioskować, że preparaty na bazie tej rośliny działają także antyoksydacyjnie. Ochrona przed wolnymi rodnikami jest w obecnych czasach bardzo istotna i niezwykle potrzebna.

Hydrolat z wrotyczu – dlaczego warto go stosować?

Hydrolat z wrotyczu świetnie sprawdzi się w pielęgnacji skóry tłustej, problematycznej, z rozszerzonymi porami i skłonnością do pojawiania się różnego typu “niedoskonałości”. Można wykorzystać go także do pielęgnacji stóp narażonych na grzybicze infekcje.

Hydrolat z mlecznicy można stosować jako wcierkę do skóry głowy, która będzie działać łagodnie a przy tym przeciwłupieżowo. Można wykorzystać ten surowiec kosmetyczny także do rozrabiania swojej ulubionej glinki. Wówczas będzie to doskonałe remedium na zaskórniki oraz trądzik młodzieńczy. Hydrolat z wrotyczu jako surowiec kosmetyczny użyty we własnych miksturach zwęża pory, lekko ściąga skórę, rozjaśnia przebarwienia oraz doskonale ją oczyszcza.

Image by Manfred Richter from Pixabay

Share on facebook
Facebook
0