Projekt bez tytułu (28)

Kosmetyczny potencjał otrąb ryżowych

Poznaj olej z otrąb ryżowych

W jaki sposób powstaje olej z otrąb ryżowych? Pozyskuje się go z wierzchniej, brązowawej otoczki ryżu, która do pewnego momentu była traktowana jako odpad. Na szczęście zainteresowano się jej właściwościami i dzięki temu powstał olej o niezwykle szerokim spektrum działania pielęgnacyjnego. Jest to składnik pożądany w kontekście dbania o skórę, jak i włosy.

W produktach naszej manufaktury Bosphaera, znajdziecie ten składnik m.in. w ekspresowej odżywce do włosów oraz wielozadaniowym szamponie. Produkty te, poza tym, że dbają o doskonałą kondycję włosów, przy okazji sprzyjają skórze. Chociaż nie zaleca się stosować jakiejkolwiek odżywki blisko skóry, w przypadku zetknięcia się tej naszej ze skalpem, nie dojdzie do przeciążenia, podrażnienia czy zapchania porów.

To właśnie olej ryżowy, zawarty w naszych kosmetykach do włosów, zapewnia szereg właściwości pielęgnacyjnych, przy jednoczesnym zachowaniu delikatnej, przyjemnie w użytkowaniu formuły. Chcesz dowiedzieć się więcej na temat oleju z otrąb ryżowych? Zapraszamy do lektury!

Co zawiera w sobie olej ryżowy?

Olej z otrąb ryżowych posiada wiele cennych składników aktywnych. Jest to m.in. gamma-oryzanol, będący połączeniem kwasu ferulowego, fitosteroli oraz wielu innych istotnych substancji organicznych. Gamma-oryzanol wykazuje właściwości antu-aging i jest silniejszym antyoksydantem, niż witamina E.

Warto rozłożyć wspomniany kompleks na części pierwsze, aby lepiej zrozumieć jego działanie pielęgnacyjne.

Kwas ferulowy – usuwa przebarwienia, dba o odpowiedni poziom nawilżenia. Jest świetny podczas kuracji powakacyjnej, gdzie to zarówno skóra, jak i włosy, potrzebują wsparcia w zakresie odbudowy pigmentu i odpowiedniego poziomu nawilżenia.

Fitosterole – z uwagi na swoje działanie antyoksydacyjne, ograniczają rozpad kolagenu i elastyny, odpowiadających za jędrność i gładkość skóry, jak również elastyczność, trwałość i piękny wygląd włosów.

To jednak nie koniec niespodzianek. Olejek z otrąb ryżowych zawiera również ceramidy, które odgrywają niezwykle istotną rolę – zarówno w kontekście pielęgnacji skóry, jak i włosów. Otóż ceramidy są komórkami lipidowymi (o budowie tłuszczowej) i pełnią funkcję ochronną. Zapobiegają nadmiernej utracie wilgoci,  przyczyniając się do poprawy wyglądu skóry oraz włosów.

Gdy przyjrzymy się budowie włosa, możemy stwierdzić, że ma on budowę dachówkową/ płytkową. W zależności od poziomu odchylenia poszczególnej płytki, będziemy mówić o włosach: wysoko-, średnio- lub niskoporowatych. Szczególnie włosy wysokoporowate, a więc posiadające największe odchylenie łusek, potrzebują ceramidów.

Olej z otrąb ryżowych zawiera w swoim składzie także koenzym Q10, o którym z pewnością już słyszeliście w kontekście spłycenia zmarszczek. Jednak składnik ten potrafi coś jeszcze. On również chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, sprzyjając całemu organizmowi.

Na koniec warto wspomnieć, że olej ryżowy łagodzi stany zapalne skóry. Przynosi ukojenie – także swędzącej głowie zajętej łupieżem. To dzięki olejowi ryżowemu nasze kosmetyki dbają również o zachowanie właściwego poziomu sebum. Z jednej strony jest on na tyle wysoki, by włosy były mocne i błyszczące. Z drugiej jednak strony zapobiega nadmiernemu przetłuszczaniu się skóry, prowadzącemu do efektu tzw. przyklapu.

Share on facebook
Facebook
0