tamanna-rumee-dIOgzCwHmOk-unsplash

Kosmetyczne właściwości oleju z marchwi

Olej z marchwi jako surowiec kosmetyczny

Olej z marchwi jest jednym z ciekawszych surowców kosmetycznych. Zawiera cenne składniki, m.in. kwas oleinowy, który przyspiesza procesy regeneracji. Z kolei beta-karoten (prowitamina A) chroni skórę przed szkodliwym działaniem długotrwałej ekspozycji na promienie słoneczne. Dodatkowo normalizuje poziom wydzielanego sebum. Na działanie prowitaminy A doskonale reaguje więc skóra tłusta oraz problematyczna.

Jak działa olej z marchwi?

bosphaera-serum-rozswietlajaco-rozjasniajace
Dwufazowe serum rozświetlająco-rozjaśniające Bosphaera

Czy olej z marchwi zapycha? Można stosować go na twarz? – Takie pytania bardzo często padają w kontekście stosowania olejów na skórze twarzy. Otóż olej z pestek marchwi zalicza się do kategorii olejów suchych, ponieważ bardzo szybko się wchłania, nie pozostawiając uczucia tłustości. Dodatkowo nie działa komedogennie, a więc nie zapycha skóry.

Mimo wszystko tworzy cienką warstwę, dzięki której skóra jest odpowiednio nawilżona. Z jednej strony jej składniki nawilżające zawarte wewnątrz nie odparowują, a z drugiej strony nadal dochodzi do przyswajania nowych składników nawilżających z zewnątrz. Olej z marchwi stanowi zatem doskonały kompromis w kontekście tworzonej bariery.

Olej z marchwi, poza tym, że nadaje się do pielęgnacji cery mieszanej i tłustej, sprawdzi się także w przypadku tej dojrzałej oraz suchej. Wszystko za sprawą wcześniej wspomnianych składników o działaniu regenerującym, jak również ochronnym.

Olej roślinny, olejek eteryczny, macerat – różnice

bosphaera_lekki_krem_40g
Lekki krem do twarzy nawilżająco-normalizujący

Należy pamiętać, że istnieją znaczące różnice między olejem z nasion marchwi, olejkiem eterycznym z marchwi oraz maceratem, pozyskiwanym poprzez macerację korzenia marchwi. Każdy z tych produktów jest inny, w związku z czym zastosowanie tychże surowców kosmetycznych także będzie różne. Olej z nasion marchwi posiada nieco korzenny zapach, wykazuje właściwości regeneracyjne oraz ochronne. Może być stosowany samodzielnie na skórę.

Inaczej jest z olejkiem eterycznym, którego należy stosować w niewielkiej ilości, w rozcieńczeniu z np. olejem roślinnym. Dodany do kosmetyku wykazuje szereg cudownych właściwości – od antyoksydacyjnych, po estetyczne, zapachowe. Z kolei macerat ma intensywnie pomarańczowy kolor, gdyż zawiera dużą ilość beta-karotenu. Również warto go stosować w towarzystwie innych składników, poprzez rozcieńczenie. Nie zaleca się nakładać maceratu samodzielnie, bezpośrednio na skórę.

Moc marchwi w lekkim kremie do twarzy Bosphaera

W naszym lekkim kremie do twarzy można znaleźć trzy składniki, których źródłem jest marchew. To: Daucus Carota Sativa Root Extract (ekstrakt z korzeni dzikiej marchwi), Daucus Carota Sativa Seed Oil (olej z nasion dzikiej marchwi) oraz Beta-Carotene (czysty beta-karoten).

To dzięki tym składnikom krem posiada przepiękny pomarańczowy kolor, działa na skórę normalizująco-nawilżająco, dostarcza jej narzędzi do obrony przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi oraz poprawia jej koloryt. Należy jednak zaznaczyć, że nasz krem nie barwi na żółto-pomarańczowo. Efekt naturalnej opalenizny jest bardzo subtelny.

Te same trzy składniki aktywne zawarte są w naszym serum rozświetlająco-rozjaśniającym, którego dobroczynne działanie na skórze jest już znane wielu z Was. Regularne sięganie po ten produkt także skutkuje poprawą kolorytu skóry oraz uporaniem się z wciąż pojawiającymi się niedoskonałościami.

Obrazek wyróżniający Tamanna Rumee on Unsplash

Share on facebook
Facebook
0