format artykułów bosphaera

Kosmetyczne właściwości olejku różanego

Pochodzenie, cechy i proces produkcji olejku różanego

Rosa centifolia, znana także jako róża stulistna, to krzew o wysokości 0,5 – 1 metra należący do rodziny różowatych (Rosaceae). Początkowo róża była uprawiana na Kaukazie, teraz często kojarzy się z Francją. Zwłaszcza odmiana róży damasceńskiej. Obecnie olejek różany produkuje się w 90% przypadków właśnie z róży z Damaszku. To pięknie pachnąca odmiana róży o licznych korzystnych właściwościach pielęgnacyjnych dla skóry.

Hydrolat różany Bosphaera
Hydrolat różany Bosphaera

Płatki róży należy zbierać już o świcie, ze szczególnym zachowaniem ostrożności, aby nie uszkodzić delikatnych kwiatów. Zdecydowanie największym wrogiem tej rośliny jest ostre słońce. Olejek różany powstaje poprzez destylację parą wodną. W tym procesie, poza olejkiem, produkuje się także tzw. wodę różaną a więc hydrolat różany (surowiec ten jest dostępny w sklepie Bosphaera). Olejek różany ma bardzo złożoną budowę, składającą się z ponad 100 różnych składników. Główną substancją zawartą w olejku różanym jest fenyloetanol (0,03 – 0,1%). Dodatkowo można znaleźć w nim monoterpeny, seskwiterpeny, kwasy fenolowe i ich estry oraz aldehydy.

Dlaczego olejek różany jest popularny? Rozglądając się w ofercie surowców kosmetycznych, trudno nie doszukać się olejku różanego. Jest to absolutna baza i standard oferty każdej firmy trudniącej się w produkcji lub dystrybucji surowców kosmetycznych. Powszechność ta jest uzasadniona kilkoma twardymi argumentami.

Po pierwsze, olejek różany jest jednym z najmniej uczulających pośród wszystkich olejków eterycznych. Jego piękny zapach jest często wykorzystywany w perfumach. Podoba się obywatelom na niemal całym świecie. Jego atrakcyjność można porównać do polskiej zupy pomidorowej, której żaden przedszkolak, nawet niejadek, nie może sobie odmówić. Różany olejek eteryczny wykazuje szeroki zakres pozytywnych właściwości pielęgnacyjnych.

Kosmetyczne właściwości olejku eterycznego – skóra sucha i dojrzała

Olejek różany jest często spotykany w kosmetykach anti-aging. Nie bez przyczyny. Wykazuje ona niesamowicie dobroczynne właściwości dla skóry suchej, wiotczejącej, starzejącej się. Olejek różany zawiera m.in. witaminę E i witaminę C oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Dzięki temu działa antyoksydacyjnie, dodatkowo łagodzi podrażnienia, regeneruje skórę, wygładza ją oraz dba o odpowiedni poziom elastyczności.

Olejek różany wykazuje różnież właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne, sprzyjające leczeniu zmian trądzikowych. Dodatkowo zmniejsza obrzęk limfatyczny, poprawiając wygląd delikatnej skóry twarzy, także pod oczami. Z uwagi na swoje zdolności stymulujące, wpływa na poprawę ogólnej kondycji oraz wyglądu skóry.

Relaksujące i aromatyczne właściwości olejku różanego

Wspominaliśmy już, że olejek różany często stosuje się podczas produkcji perfum. Jest piękny, to bezsprzeczne, natomiast wyróżnia go coś jeszcze. Otóż olejek różany działa kojąco i relaksująco. Wykorzystuje się go w ośrodkach SPA podczas aromaterapii oraz relaksującego masażu. Bardzo poleca się ten olejek osobom zestresowanym, jak również kobietom w trakcie miesiączki.

Badania nad właściwościami różanego olejku eterycznego

Trombetta D. et al. (1998) określił, że olejki eteryczne (w tym różany) wykazują aktywność przeciwutleniającą. Jest ona dodatkowo spotęgowana działaniem witaminy E, która jest obecna w składzie różanego olejku eterycznego. Co to oznacza? Każdego dnia mierzymy się z atakiem wolnych rodników, których zadaniem jest uszkodzenie zdrowych komórek. Działanie przeciwrodnikowe jest zatem jednym z głównych założeń pielęgnacji anti-aging.

To nie wszystko. W 1999 roku udowodniono, że różany olejek eteryczny wykazuje zdolność eliminowania dolegliwości skóry wywoływanych przez nieprawidłowości krążeniowe. Stosowanie różanego olejku redukuje zaczerwienienia skóry i pozytywnie wpływa na jej ogólną kondycję. Dodatkowo olejek ten wykazuje właściwości stymulujące, które zapewniają skórze gładkość, elastyczność (poprzez odbudowę włókien kolagenowych i elastynowych) a także eliminację toksyn. (Brud et al., 1999).

 

Bibliografia:

Brud et al. Essential Oils as Active Ingredients in Cosmetics and Related Products. Cosmetic & Household Ingredients.Internacional conference and exhibition featuring raw materials and Ingredients for Cosmetic and Household Products. Conference Proceedings: Poland, 23-24 November 1999. England: Step Publishing Limited, 19999; p:96-102 (Cong. 1509-1547).

Trombetta D et al. Antioxidant Properties and Phenolic Content of Essential Oils from Mediterranean Plants. Fitoterapia, 1998; 69 (5) p: 42 (ref.2931).

Share on facebook
Facebook
0