ricardo-gomez-angel-xMOWWpMIq74-unsplash

Kosmetyczne właściwości kwiatu lotosu

Kwiat lotosu – istny dar natury

Kwiat lotosu zyskał popularność głównie ze względu na swoje przepiękne oblicze. Najbardziej rozpoznawalny jest lotos z różowymi płatkami, radośnie otwierającymi się w kształt otulającej gwiazdy. W środku zaś widoczne są żółte owoce tej rośliny. Istnieje jednak druga popularna odmiana, która cała mieni się w barwach żółci i bieli. Kształt jest równie zachwycający a zapach trafia w najbardziej wyrafinowane gusta.

Zapach kwiatu lotosu – olfaktoryczne ukojenie

Kwiat lotosu stosowany jest przede wszystkim w branży trudniącej się w zapachach. Olejki eteryczne z tej rośliny są obecne w wielu popularnych perfumach. Jednak zapach ten można spotkać także w kosmetykach pielęgnacyjnych – zwłaszcza do ciała. Lotos pachnie bowiem delikatnie a z drugiej strony perfumeryjnie. Jest subtelny, nienachalny.

Nie bez przyczyny nasze naturalne mydła oraz babeczki do kąpieli Bosphaera są dostępne również w tym wariancie zapachowym. Kwiat lotosu wpływa pozytywnie na zmysły. Kąpiel w jego oprawie rozluźnia, przynosi ukojenie oraz rozkosz. Warto pamiętać, że takie “małe przyjemności” budują nasz stosunek do życia. Bo to właśnie każdy kolejny dzień jest klockiem dołożonym do układanki pod tytułem: “spełnienie życiowe”.

Zdarza się nam o tym zapominać. Myślimy o wielkich rzeczach, bohaterskich czynach, widocznych sukcesach. Tymczasem to właśnie te momenty, w których czasem powiemy sobie: “STOP”, dodają nam siły i motywacji do tego, abyśmy każdego dnia stawali się lepszą wersją siebie.

Składniki aktywne kwiatu lotosu

W przemyśle kosmetycznym wykorzystuje się różne części kwiatu lotosu: od korzenia, przez płatki, po owoce tej rośliny. Wszystko to za sprawą bogactwa składników aktywnych, jakie zawiera. Może wyróżnić m.in.: przeciwutleniacz – witaminę C, niektóre witaminy z grupy B, glikozydy, triterpenoidy, polifenole, polisacharydy, witaminy oraz mikro i makroelementy, alkaloidy, czy jakże cenne flawonoidy.

Ze względu na to, surowce kosmetyczne na bazie kwiatu lotosu będą działać przeciwrodnikowo, ochronnie, nawilżająco, odżywczo, przeciwstarzeniowo, łagodząco i przeciwtrądzikowo. Dodatkowo kosmetyki na bazie kwiatu lotosu poradzą sobie z niektórymi przebarwieniami na skórze.

Nic zatem dziwnego, że w naszym serum rozświetlająco-rozjaśniającym obecne są ekstrakty z kwiatów lotosu: błękitnego egipskiego i indyjskiego. Te odpowiedzialne są za redukcję nadmiernej produkcji sebum przy jednoczesnym zachowaniu efektu gładkiej i promiennej skóry.

Bosphaera – inspiracje kosmetyczne

Kwiat lotosu doskonale sprawdza się również w pielęgnacji włosów. Przede wszystkim wydobywa on z nich blask, wzmacnia je i poprawia elastyczność. Dzięki temu włosy stają się mniej matowe i łamliwe. Zdecydowanie bierzemy tę właściwość wspomnianego surowca pod lupę. Ponieważ nieustannie tworzymy nowe kosmetyki naturalne do pielęgnacji włosów, kwiat lotosu jeszcze nie raz zagości w naszej ofercie.

Obrazek wyróżniający Ricardo Gomez Angel on Unsplash

Share on facebook
Facebook
0