rebricek-5642802_1920

Kosmetyczne właściwości krwawnika pospolitego

Co kryje się pod nazwą: Achillea Millefolium?

Krwawnik pospolity (Achillea Millefolium) można nazwać naturalnym kosmetycznym cudem. Dlaczego? Z jego kwiatów pozyskuje się ekstrakt o wielopłaszczyznowym działaniu, które można wykorzystać na różne potrzeby skóry. Także tej problematycznej, która “odrzuca” większość stosowanych kosmetyków. W jaki sposób wykorzystać Achillea Millefolium i do jakiego kosmetycznego celu nadaje się najlepiej?

Składniki aktywne w krwawniku pospolitym

W wyniku rozmaitych procesów produkcyjnych, z krwawnika pospolitego można pozyskać olejek eteryczny czy hydrolat, będący produktem ubocznym procesu destylacji wodą. W zależności od pozyskanego surowca kosmetycznego, będziemy mieli do czynienia z innym stężeniem składników aktywnych.

Olejek eteryczny z krwawnika zawiera m.in.: azulen, cyneol, borneol, er- czy β-pinen. Dodatkowo znajdziemy w nim achilleinę oraz flawonoidy. Te ostatnie stają się coraz bardziej popularne nie tylko w literaturze naukowej.

Konsumenci odkrywają ich magiczną moc. Mowa o działaniu przeciwrodnikowym, które polega na ochronie zdrowych komórek przed degeneracyjnym procesem utleniania. W konsekwencji tej ochrony możemy spodziewać się wielopłaszczyznowych pozytywnych skutków.

Mówiąc o zastosowaniu kosmetycznym, a więc zewnętrznym, plusem walki z wolnymi rodnikami będzie spowolnienie procesów starzenia się skóry i włosów, jak również przeciwdziałanie pojawianiu się przykrych niespodzianek w postaci niedoskonałości skóry. Polifenole są więc możliwie najlepszą tarczą, która działa zgodnie z wolą natury. Ochrona przeciwrodnikowa nie jest żadnym sztucznym procesem.

To świat stał się niesprzyjający naturalnemu pięknu i przed nim musimy się bronić. Zanieczyszczone powietrze, w tym smog, dziura ozonowa i szkodliwe promieniowanie UV, przetworzone jedzenie oraz niezdrowe używki. Do tego dochodzi stres, presja szybkiego życia i problem gotowy. Kosmetyki naturalne są doskonałym uzupełnieniem filozofii slow, zgodnie z którą żyjemy jakościowo lepiej i w zgodzie z naturą.

Krwawnik pospolity jest niepozorną rośliną obfitującą w sole mineralne, garbniki, cholinę, kwas salicylowy czy witaminy (A,K,C). Właśnie dlatego można go zastosować na tak wielu podłożach. Kto w szczególności powinien zainteresować się tą rośliną?

Kosmetyczne zastosowanie Achillea Millefolium

Hydrolat z krwawnika Bosphaera
Hydrolat z krwawnika Bosphaera

Kosmetyki naturalne zawierające ekstrakt z krwawnika sprawdzą się w przypadku pielęgnacji cery podrażnionej, dojrzałej oraz skłonnej do powstawania pękających naczynek. Dzięki obecności achilleiny, krwawnik stanowi remedium na wystąpienie potencjalnych mikrokrwawień, będących konsekwencją osłabionych naczynek.

Krwawnik nie tylko zapobiega temu procesowi, ale także działa regeneracyjnie w przypadku ich wystąpienia. Problem pękających naczynek można zaobserwować u wielu osób, które skarży się na zasinienia konturu oka. Te ciemne plany są właśnie efektem słabych naczynek, które pękają.

Kolejnym kosmetycznym zastosowaniem krwawnika pospolitego jest ochrona skóry przed stanami zapalnymi. Krwawnik normalizuje, działa bakteriostatycznie, łagodząco oraz regenerująco. Dlatego np. hydrolat z krwawnika świetnie sprawdzi się także w przypadku pielęgnacji skóry z trądzikiem młodzieńczym oraz trądzikiem różowatym.

Zdecydowanie Achillea Millefolium jest kosmetyczną rośliną przyszłości. Z tego względu przyglądamy się jej z ogromnym zainteresowaniem i jesteśmy bardziej, niż pewni, że skorzystamy z jej właściwości, tworząc dla Was kolejne receptury czerpane z natury – Bosphaera.

Image by JA2020 from Pixabay

Share on facebook
Facebook
0