format artykułów bosphaera (13)

Kosmetyczne właściwości jaśminu

Jaśmin dostarcza niebywałych doznań zapachowych. Niezależnie od osobniczych preferencji zapachowych, zachwyca każdego. Być może dzieje się tak dlatego, że od lat jest uznawany za naturalny antydepresant. Jego woń od razu poprawia nastrój i sprowadza same dobre skojarzenia. Dlatego zaleca się stosowanie jaśminowych kosmetyków zaraz przed snem. Okazuje się jednak, że nie tylko piękny zapach jest zaletą tej rośliny.

Działanie anti aging jaśminu

Jaśmin wykazuje szereg pozytywnych właściwości: sprawia, że skóra staje się miękka i przyjemna w dotyku, a jej warstwa wodno-lipidowa zostaje wzmocniona. Zapobieganie nadmiernej utracie wody ze skóry, przede wszystkim wydłuża jej młodość, sprężystość i witalność. Dodatkowo chroni skórę przed szkodliwymi czynnikami środowiskowymi, w tym wolnymi rodnikami. Wspomniane właściwości czynią z jaśminu roślinę o działaniu anti aging.

Ekstrakt z jaśminu stosowany jest także w kosmetykach spowalniających proces pojawiania się rozstępów. Dzięki właściwościom hydrofilowym, jaśmin napina skórę i zapewnia nawilżenie nawet w głębokich jej partiach. To częsty zabieg stosowany w naturalnej pielęgnacji anti aging.

Jaśmin w leczeniu trądziku

Kosmetyki z jaśminem są naturalnym lekiem dla skóry trądzikowej. Wszystko ze względu właściwości antyseptyczne tej rośliny. Jaśmin można z powodzeniem porównać do lawendy. Obie rośliny pachną cudownie i tak samo działają na skórę. Jednak jaśmin nie wykazuje tendencji do naciągania i wysuszania skóry, co dzieje się w przypadku nadmiernego stosowania lawendy.

Naturalny hydrolat jaśminowy harmonizuje skórę między innymi poprzez regulację hormonów. To stanowi podłoże poprawy jakości skóry. Wykwity ropne występują na niej rzadziej. Jaśmin nawilża, a więc posiada wszystko, co jest niezbędne w leczeniu skóry problematycznej. Jaśmin dodatkowo ułatwia ten proces, ponieważ niweluje uczucie świądu skóry. Olejek z jaśminu często poleca się osobom, które borykają się z problemem występowania egzemy. Jaśmin to również jedna z nielicznych roślin, jakie są tolerowane przez osoby z AZS.

Naturalne mydło jaśminowe na wieczorne ukojenie

Mydło letni jaśmin łączy działanie dobroczynnych tłuszczów roślinnych z aromatycznymi właściwościami zapachu jaśminu. Naturalne mydło letni jaśmin Bosphaera dostępne jest w formie kostki oraz fantazyjnej babeczki. Przepięknie się pieni, nie zawiera szkodliwych parabenów oraz składników SLS.

Doskonale oczyszcza, a jednocześnie nawilża skórę, zapewniając jej gładkość i aksamitną miękkość. Mydło o zapachu letniego jaśminu to sposób na wieczorny relaks, jakże potrzebny w zgiełku codziennych obowiązków. Zapach jest delikatny, jednak po kąpieli na długo pozostaje w pomieszczeniu, kojąc i uspokajając domowników.

Share on facebook
Facebook
0