trollinho-K3QzGdnKoyo-unsplash

Kosmetyczne właściwości gliceryny

Na nowo pokochać glicerynę

Gliceryna – niektórzy spoglądają na nią z niesmakiem. Tymczasem ten prosty, znany od lat surowiec kosmetyczny, jest doskonale przebadany a jego działanie wielokrotnie potwierdzone. Gliceryna jest powszechnie wykorzystywana w wielu branżach – nie tylko kosmetycznej. Co warto wiedzieć o glicerynie, aby spojrzeć na nią nieco inaczej? Zwłaszcza, że jest za co ją chwalić!

Źródło pochodzenia gliceryny

Źródło, z jakiego pozyskuje się glicerynę, zdaje się być najbardziej kontrowersyjnym tematem. Natomiast nie każdy zdaje sobie sprawę, że tych źródeł jest tak naprawdę wiele. Glicerynę dzielimy na naturalną oraz syntetyczną. Ta pierwsza ma dwa źródła: zwierzęcy tłuszcz lub tłuszcz roślinny. Z kolei glicerynę syntetyczną pozyskuje się z propylenu.

Właśnie dlatego, zanim wysnuje się wniosek dotyczący gliceryny, warto zainteresować się jej źródłem pochodzenia. Dodatkowo trzeba przyznać, że na przestrzeni wielu lat stosowania tego surowca kosmetycznego, zdążyliśmy się już sporo na jego temat dowiedzieć.

Właściwości gliceryny kosmetycznej

Gliceryna to humektant, a więc wykazuje zdolności do wiązania wody. Z uwagi na niedużą wielkość cząsteczek, gliceryna jest w stanie wniknąć głęboko do skóry, gdzie dba o jej prawidłowe nawilżenie. W przeciwieństwie do cząsteczek kwasu hialuronowego, gliceryny nie trzeba zatem rozdrabniać, aby działała jak trzeba.

Co ciekawe, gliceryna zapewnia również czasowy efekt maskowania zmarszczek poprzez ich wypełnienie/ rozpulchnienie skóry od wewnątrz. Oczywiście jest to efekt krótkotrwały, natomiast regularne stosowanie kosmetyków z tym składnikiem, przyczynia się do utrzymania tego stanu przez nieco dłuższy czas. Gliceryna, w połączeniu z olejami, tworzy coś na kształt bariery hydrolipidowej. Oznacza to, że pełni także funkcję ochronną.

Nic zatem dziwnego, że stosowanie naszych mydełek w kostce oraz w formie babeczki, zapewnia skórze przyjemne uczucie nawilżenia. Nie można tu mówić o podrażnieniach i uczuciu ściągnięcia, które jednak czasem występuje w przypadku stosowania kosmetyków w formie kostki. Nasze mydła są zlepkiem składników nawilżających, oczyszczających oraz ochronnych.

Gliceryna jest tutaj doskonałym wyborem. Zarówno jej właściwości chemiczne, jak i fizyczne, sprzyjają użytkowaniu mydła. Tu jednak warto zaznaczyć, że po każdym użyciu mydełko powinno być odłożone w suche miejsce. Mówiliśmy już, że gliceryna wiąże wodę. Dlatego, jeśli mydło zawierające ten składnik, zostawi się w wilgotnym miejscu, może dojść do rozpulchnienia, rozmiękczenia mydła.

Gliceryna jest obecna również w innych kosmetykach pielęgnacyjnych Bosphaera, np. kultowym już kremie do rąk i stóp. I to właśnie ona zapewnia skórze cudowne uczucie ekspresowego nawilżenia oraz wygładzenia. W połączeniu z innymi składnikami o działaniu synergistycznym, działa cuda. Dlatego już po pierwszym użyciu naszego kremu czuć zmianę w kondycji suchej i zrogowaciałej skóry.

Gliceryna sprawdza się także w kontekście pielęgnacji włosów. Szczególnie tych niskoporowatych, które mają problem z uniesieniem włosów od nasady. Gliceryna nawilża włosy i daje efekt puszystej tafli. Warto jednak zaznaczyć, że w przypadku włosów średnio- oraz wysokoporowatych, a zwłaszcza tych z tendencją do kręcenia, gliceryna musi być stosowana z rozwagą. Najlepiej w połączeniu z emolientami.

Mowa o tzw. równowadze PEH, o której pisaliśmy już przy okazji poprzednich artykułów. Zapraszamy do lektury: Równowaga PEH, czyli co?

Obrazek wyróżniający Trollinho on Unsplash

Share on facebook
Facebook
0