6

Hydrolat – sekret naturalnej pielęgnacji skóry

Już w czasach starożytnych znane były właściwości wielu roślin, które pozwalały zachować piękno, a także wspierały podczas rekonwalescencji. Przynosiły ukojenie, odkażały i dawały odprężenie. Dzisiaj do łask powraca naturalna pielęgnacja. Konsumenci powoli zaczynają odczuwać konsekwencje stosowania drogeryjnych kosmetyków, które są przepełnione chemikaliami o negatywnym działaniu dla skóry.

Tym sposobem wracamy do przepisów z przeszłości, inspirujemy się naturą znaną od lat i wykorzystujemy nowoczesną technologię do poznania i potwierdzenia kompleksowego działania roślin. Doskonałym przykładem kosmetyku o minimalistycznym składzie oraz szerokim zastosowaniu jest hydrolat.

Jak powstaje hydrolat?

Hydrolat - sekret naturalnej pielęgnacji skóry
Hydrolat – sekret naturalnej pielęgnacji skóry

Bazą hydrolatu może być kwiat lub zioło. Popularne są produkty tworzone na bazie róży damasceńskiej, oczaru, szałwii, lawendy czy nawet aloesu. Każdy hydrolat, w zależności od tego z czego powstanie, będzie posiadał inne właściwości. Na początkowym etapie produkcji tego kosmetyku ważne jest pozyskanie jako produktu ubocznego wysokiej jakości olejku eterycznego.

Podczas procesu destylacji, woda przenika przez kwiaty uwalniając z nich dobroczynne składniki aktywne i w odpowiedniej temperaturze skrapla się. Tak uzyskuje się destylat, wodę kwiatową lub hydrolat. W ten sposób powstaje prosty produkt, który jest absolutnym niezbędnikiem w każdej łazience. Na przykładzie hydrolatu z róży damasceńskiej oraz oczaru, przekonasz się dlaczego warto go mieć.

Róża damasceńska – pochodzenie i właściwości

Róża damasceńska – pochodzenie i właściwości
Róża damasceńska – pochodzenie i właściwości

Róża damasceńska jest naturalną krzyżówką róży francuskiej (Rosa gallica) i róży piżmowej (Rosa moschata). W olejku różanym zidentyfikowano ponad 300 składników. Być może dlatego powstała z niego woda różana wykazuje tak szerokie zastosowanie.

Olejek różany od lat jest wykorzystywany w aromaterapii – harmonizuje umysł, przynosi ulgę w depresji, gniewie, strachu, napięciu nerwowym i stresie, a jednocześnie wzmacnia pewność siebie i działa afrodyzująco. To nie wszystko. Olejek różany rozwiązuje również szereg problemów związanych z codziennym funkcjonowaniem. Jego zastosowanie stymuluje krążenie, działa terapeutycznie w przypadkach astmy, kaszlu czy migreny.

Osoby, które mają problem ze skórą naczynkową powinny zainteresować się kosmetykami bazującymi na olejku różanym. W dużym stopniu łagodzi on nieprzyjemne objawy chorobowe wynikające z zaburzenia mikrokrążenia. Dzięki temu wspiera odnowę uszkodzonych naczynek, zmniejsza zaczerwienienie skóry oraz wykazuje pozytywne działanie na jej ogólną kondycję (Brud, et al., 1999).

Róża damasceńska
Róża damasceńska

Hydrolat z róży damasceńskiej jest wspaniałym i naturalnym tonikiem, który pozwala na regulację poziomu pH skóry. Dbając o zrównoważenie skóry, można zapobiec wielu jej problemom. Wypryski hormonalne, plamki, czy wągry często wynikają z niedostatecznego oczyszczenia skóry, słabej ochrony przeciwsłonecznej oraz niewłaściwego pH. Wszelkie mydła oraz chemiczne kosmetyki, które są powszechnie spotykane w drogeriach, zaburzają tę równowagę. Dlatego po demakijażu warto użyć hydrolatu z róży damasceńskiej.

Ponieważ woda różana działa stymulująco, wzmacniająco, odżywczo oraz ściągająco, nadaje się do stosowania na cerze dojrzałej i naczynkowej. Z kolei dzięki swoim właściwościom oczyszczającym, przeciwbakteryjnym oraz antyseptycznym, może być polecona także osobom ze skórą zanieczyszczoną i skłonną do powstawania trądziku. Działania nawilżające czynią z różanej wody doskonały kosmetyk dla osób ze skórą suchą i wrażliwą.

Hydrolat z róży damasceńskiej to produkt polecany niezależnie od wieku. Dzięki bogactwu właściwości, jest to kosmetyk powszechnie stosowany na całym świecie. Doskonale nadaje się dla nastolatek, które często przesuszają swoje buzie, stosując inwazyjne toniki z alkoholem. Zdecydowanie hydrolat różany może stać na półce córki, mamy i babci.

Oczar – zbawienie dla skóry atopowej

Oczar – zbawienie dla skóry atopowej
Oczar – zbawienie dla skóry atopowej

Kolejną ciekawą bazą pielęgnacji jest hydrolat z oczaru. To intrygująca roślina, która w medycynie naturalnej oraz kosmetyce wykorzystywana jest w pełni (dosłownie). Liście oraz kora oczaru wykazują zbliżone, a jednak nieco inne działanie. Z tego względu można się spotkać z produktami, gdzie wykorzystane zostały wyłącznie liście lub tylko kora. Nierzadko dostępne są olejki łączące działanie całej rośliny.

Suche ekstrakty z liści są powszechnie stosowane w formie naparów lub maści. Wykazują one właściwości ściągające, antyseptyczne i hemostatyczne, a w szczególności działają ochronnie na naczynia krwionośne. Co ciekawe, w Niemczech najbardziej popularna jest mieszanka znana od 1878 roku, zawierająca destylat z liści i kory.

Woda oczarowa sprawdza się w przypadkach nadwyrężenia mięśni, występowania trądziku, schorzeń ocznych czy wrzodów skórnych. Jest także doskonałym sposobem na naturalne leczenie oparzeń słonecznych. Występuje powszechnie w produktach o właściwościach ściągających.

Olejek eteryczny oraz taniny oczaru mają działanie bakteriostatyczne. Kolonizacja bakterii odgrywa ważną rolę w patogenezie atopowego zapalenia skóry oraz odparzeń. Z tego względu hydrolat z oczaru, poza działaniem tonizującym, wykazuje również właściwości antyseptyczne. Jest doskonałym produktem dla osób borykających się z problemem skóry atopowej oraz trądzikowej. Należy pamiętać, że wszelkiego rodzaju zmiany skórne są często związane z działaniem bakterii, wirusów oraz grzybów. Oczar dokładnie oczyszcza, przynosi ukojenie i zmniejsza ryzyko pojawienia się bolesnych oraz nieestetycznych stanów zapalnych skóry.

Share on facebook
Facebook
0