1

Aloes – poznaj jego właściwości

Aloe vera L. (= Aloe barbadensis Mill) jest mięsistą, wieloletnią rośliną z rodziny Asphodelaceae (złotogłowowatych). Roślina ta przywykła do półsuchych tropikalnych terenów, dzięki czemu wykształciła system, umożliwiający przetrwanie okres suszy. To właśnie te właściwości wykorzystywane są także w kosmetyce.

Liście aloesu składają się z zewnętrznej, łykowatej warstwy ochronnej, pod nią znajduje się warstwa włóknista, w której obecny jest magiczny składnik – aloina. To gorzka substancja, która chroni roślinę przed drapieżnikami. W końcu w liściach aloesu obecna jest również warstwa galaretowatego rdzenia kumulującego zapas wody. To ta część rośliny wykorzystywana jest w produktach kosmetycznych, farmaceutycznych oraz spożywczych.

Kleiste polisacharydy obecne w liściach aloesu, są zdolne do zatrzymania naprawdę dużej ilości wody. Składają się one z różnych proporcji mannozy, glukozy i galaktozy, włączając w to również neutralny glukomannan z kwasem glukuronowym, galaktogalakturonian, glukogalaktomannan, galaktoglukoarabinozomannan i acetylowany mannan (Vila Casanovas R & Guinea López M, 2001).

Historia aloesu – skarbu narodów

Już w czasach starożytnych interesowano się tą rośliną. Ludzie dostrzegali liczne właściwości aloesu, przez co przytaczali go nawet w swoich przypowieściach o władcach i bogach. Sumerowie jako pierwsi wspominali o medycznym działaniu tej rośliny. Starożytni Egipcjanie używali aloesu jako leku i kosmetyku. Mówili, że błysk oczu Kleopatry pochodził z dodatku aloesowych kropli do oczu, zaś piękno skóry Nefretete było wynikiem kąpieli w pulpie aloesowej i mleku.

Po wielu latach zainteresowania aloesem, wyciągnięto wnioski, że może być on zarówno pity, jak i jedzony, czy wykorzystywany bezpośrednio na skórę i włosy. Wielozadaniowość rośliny i łatwość przetrwania w trudnych warunkach, sprawia, że zainteresowanie aloesem wciąż rośnie. W ostatnim czasie aloes stał się popularnym składnikiem, a właściwie bazą większości pielęgnacyjnych kosmetyków pochodzących z Korei.

Trend na aloes rozprzestrzenił się w końcu po całym świecie. Także w Polsce zaczęto się nim interesować. Młode kobiety, dzielące się swoim odkryciem z mamami i babciami, mogły się zaskoczyć, słysząc, że aloes był u nas popularny już w latach 80. i 90. Wówczas często pojawiał się w doniczkach w polskich domach.

Właściwości wspierające zdrowie skóry

Aloes wykazuje szerokie zastosowanie w pielęgnacji skóry. Doskonale ją nawilża, a dodatkowo daje ulgę oraz ukojenie w przypadku wystąpienia podrażnień i poparzeń, np. słonecznych. Wszystko dzięki bogactwu składników aktywnych o synergicznym działaniu.

Działanie gojące i kojące
Substancje aktywne: glikoproteiny, aloina, polisacharydy, związki fenolowe odpowiadają za gojenie się ran oraz wykazują działanie przeciwstarzeniowe.

Działanie przeciwzapalne
Substancje aktywne: kromony, sterole, związki fenolowe, mleczan magnezu, związki salicylowe działają przeciwzapalnie, leczą wrażliwą i podrażnioną skórę.

Działanie nawilżające
Substancje aktywne: nawilżające kleje roślinne, odpowiadające za nawilżenie, łagodzenie nieprzyjemnych objawów oraz odświeżenie skóry.

Działanie immunomodulujące
Składniki aktywne: polisacharydy, glikoproteiny chronią skórę i działają przeciwstarzeniowo.

Aloes może być stosowany przez każdego, niezależnie od rodzaju skóry. To doskonały surowiec, któremu warto się przyjrzeć i korzystać z dobrodziejstw, jakie daje.

Share on facebook
Facebook
0